Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2009 10:58 - Обичате ли дъвка?
Автор: snow4eva Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3808 Коментари: 2 Гласове:
0



Аз обичам дъвките!

До скоро не се бях замисляла какво точно съдържат, само се интересувах да не са със захар. Преди броени дни се установи, че имам непоносимост към аспартама. Започнах една ревизия на обичаните сладки неща и се оказа, че любимите дъвки, съдържат аспартам.
При ровенето на алтернативен заместител на аспартаманите дъвки се натъкнах на тази статия на д-р Мартин Дамянов.
Стори ми се интересна.
Има вариант - ксилитол!


ДЪВКИТЕ

Използването на дъвки може да компенсира донякъде липсата на четка и паста за зъби. Процесът на дъвчене е свързан с повишено образуване на слюнка, която чрез буферния си капацитет нормализира pH в устната кухина и намалява риска от кариес.

 image  image

дъвки които, не

съдържат захари
 image

 детски дъвки без
захар

Използването на дъвки повече от пет минути обаче води до синтезиране на разредена слюнка, която може да води до деминерализация на зъбите и намаляване на тяхната устойчивост. Честото и непрекъснато дъвчене крие рискове и за долночелюстната става – до “разхлабването” й и до възникване на сублуксации. Трябва да се знае, че повечето дъвки съдържат сорбитол, който има лаксативен (разхлабващ) ефект. Когато купувате дъвки, прегледайте съдържанието на опаковката. Дъвките, които съдържат захар носят повишен риск от развитие на кариес! 

Xylitol (ксилитол)

Чистият ксилитол е бяла прозрачна субстанция, която изглежда и на вкус е като захарта. Той не е точно въглехидрат, а въглехидрат-алкохол или по-точно от групата на полиолите. Понеже ксилитола се абсорбира бавно и се използва само частично като енергиен източник, може да се очаква че енергийният добив от разграждането му е доста по-нисък от този на обикновените захари - около 40 % по-нисък. Той е опулярен подсладител при диабетици.

image     image
 image  image

 Дъвки

съдържащи Xylitol

25 годишни проучвания доказват, че Ксилитола е най-добрият подсладител за зъбите. Използването на Ксилитол намалява кариесният индекс при хората с предразположение към кариес както и при тези, които не се предразположени.

image 
Xylitol бонбони

Да, ксилитола е природен продукт. Той може да бъде открит в много плодове и зеленчуци, за съжаление в малки количества. Ксилитоловите дъвки стимулират отделянето на слюнка, както и осъществяват допълнително протективно действие върху зъбите.

Когато приемате ксилитол киселинната атака, която след хранене обикновено продължава около час спира. Това е така, защото ксилитола не може да бъде усвоен от бактериите в устната кухина. По-този начин нивата на микроби в устата намалява. Не се формира киселина, понеже pH на слюнката и плаката остава на постоянни нива.

 image image 

 дъвки с

Xylitol

След приемането на ксилитол бактериите не могат да адхерират към повърхността на зъбите и по този начин нивата на зъбната плака намаляват. Слюнка, в която има ксилитол е по-алкална от слюнката стимулирана от други захари. Покачването на pH на нива над 7, ускорява преципитацията (утаяването) на калциеви и фосфатни соли върху онези участъци от емайла, от които тези минерали са били извлечени (при ниски нива на pH). По този начин емайлът се заздравява!

  image  image

Airwaves състав:
sweeteners*
(isomalt, sorbitol,
mannitol, maltitol syrup
(sugarfree), aspartame,
acesulfame k) gumbase,
flavourings, thickeners gum
arabic, xanthan gum, colours
(E171, E102) glazing agent
(E903), antioxidant (E320)

 Hubba Bubba - Cola състав:
Ingredients: Sugar*, glucose syrup,
 gum base, humectant, glycerine
(NON- animal), flavourings, citric
acid, colour - E150d, emulsifier -
Lecthin antioxidant E320.

sweeteners - подсладители
sugar - захар

Ето сега един горчив, но показателен пример за използването на дъвки, бонбони, подсладени напитки съдържащи захар без това да е съобразено с правилната хигиена и редовните профилактични прегледи:




Тагове:   дъвка,


Гласувай:
0



1. анонимен - sdfhg
04.02.2010 18:55
az po cql den d1v4a d1vki orbit no sled kato razbrah za aspartama nz kakwo d apraq bez d1vki daite nek1v s1wet
цитирай
2. анонимен - az po cql den d1v4a d1vki orbit no ...
04.02.2010 18:55
анонимен написа:
az po cql den d1v4a d1vki orbit no sled kato razbrah za aspartama nz kakwo d apraq bez d1vki daite nek1v s1wet

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: snow4eva
Категория: Лични дневници
Прочетен: 654012
Постинги: 81
Коментари: 136
Гласове: 230
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930