Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2010 13:19 - Мисли за всеки ден - септември, октомври /Дънов/
Автор: snow4eva Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3096 Коментари: 0 Гласове:
0



1 септември

Да критикуваш значи да сравняваш, да уподобяваш, да търсиш Истината. Да кри­тикуваш разумно, това не значи да търсиш погрешките на хората, но да търсиш пра­вия път.

2 септември

Ако съединим умовете си, волята си и разширим съзнанието си, тогава всички ще бъдем близки, без да сме близки.

3 септември

Само разумните неща се отричат и прие­мат.

4 септември

Когато умът, мисълта ви работят доб­ре, ще знаете, че се намирате в общество на мъдреци.

5 септември

Сладките и хубавите думи са плодове на Любовта. Следователно, ако сте разбра­ли Любовта, вашите души ще бъдат пло­дове. В Любовта всяка изказана дума е мощна.

6 септември

Мислиш ли добре, ти си на сватбата заедно с Христа и учениците Му.

7 септември

Гледайте от всички неща да добиете ед­на приятност, едно детинско разположение, а не да мислите, че много сте живели, мно­го сте страдали.

8 септември

Този момент, в който аз съзнавам, че съм човек, че имам връзка с Бога, това е Божественото в мене; това е, което ми каз­ва, че и аз имам право да живея като всич­ки хора, да се ползвам от общите блага, които Бог е дал; това е, което ме убеждава във великата Правда в света, за която аз няма да се кълна, а с живота си ще изнеса; това е, което ще ме увери, че аз съм граж­данин на великото Божие Царство.

9 септември

Затова иде днес Христос на Земята! За­това Бог праща великия, мощния си Дух, да повдигне съзнателните души! Не сте са­мо вие, на които Христос е говорил. Хрис­тос е говорил още на хиляди души. И сега Той ги посещава и им казва: "Време е ве­че!" Вие казвате: "Дошло ли е времето?" Дошло е вече. Няма време да се чака. Вре­мето за възкресение е дошло!

10 септември

Всички хора вървят в пътя, който Бог им е начертал. Този път е извън човешко­то съзнание и самосъзнание. Докато жи­вее само в съзнанието и самосъзнанието си, човек има възможност да се отклони от правия, от Божествения път.

11 септември

Всяка ваша нереализирана мисъл отива най-напред в Божественото свръхсъзнание, оттам слиза в подсъзнанието, после в съз­нанието. Оттук минава през животинския свят, влиза след това в самосъзнанието, до­като най-после се реализира във вашия живот.

12 септември

Имайте предвид, че за всеки едного има условия да се развива, никой не може да му ги вземе, но важното е, че тия условия няма да бъдат всякога.

13 септември

Казвам: Всеки порив, всеки импулс на човешката душа трябва да се насърчава. Когато се натъкнете на някоя лоша черта в себе си, потърсете начин да я превърнете в добра.

14 септември

Сега всеки от вас иска да живее между по-културни хора. Хубаво е това желание, но по-културни хора от ангелите аз не зная. Следната фаза, в която ще минем, е фазата на ангелите. Щом влезем в тази фаза, се­гашните груби тела, които имаме, ще се изменят органически. Те ще бъдат създа­дени от една по-фина материя. Как ще се създаде тази по-фина материя? Чрез рели­гиите. Всички сегашни религии не са ни­що друго освен един метод, чрез който с молитви, със съзерцание да може да се до­бие тази нова материя, чрез която нашето тяло да се обнови.

15 септември

Аз искам да си спомните за онова кра­сивото, което Христос ви е говорил, а не за вашите дългове. Дълговете ви, това е за Бога, а вие обърнете онзи лист, дето имате да взимате. Христос преди две хиляди го­дини ви е говорил следното: "Ще настанат по-благоприятни условия за в бъдеще. И това, което ви казвам днес, посейте го, то ще израсне и ще даде своите плодове. То­гава Моите думи ще се изяснят, ще станат по-ясни, по-разбрани."

16 септември

Ние с ангелите ще се свържем чрез разумността, а с Бога ще се свържем чрез Лю­бовта. Щом имаме Любов, Бог е в нас; щом има идеалност, ангелите са в нас. Щом проявяваме Любовта, ние сме в Бога; щом проявяваме разумностга, ние сме с анге­лите.

17 септември

Не лъжеш ли, щастието ще дойде в те­бе. Няма изключение от това.

18 септември

Аз бих желал между всинца ви да се об­разува една вътрешна връзка на Любов, да има взаимно уважение и почитание помеж­ду ви, да зачитате вашите добри чувства. Аз забелязвам в новото движение тук, в България, една лоша черта, тя е, че няма зачитане. Окултно движение, а започва да се разделя на особени мнения. Няма нищо от това, но важното е, че в Любовта няма деление.

19 септември

Когато човек дойде до третото състоя­ние, когато иска да се избави от света, от неговото влияние, той трябва да почне да изучава символическия език на Природа­та. То е чистото, възвишеното, Божественото. Или, казано на друг език, човек ще влезе в онази Божествена светлина, която ще озари душата му.

20 септември

Туй, с което човек може да се хвали, това е духовната му сила. Там той трябва да настоява, там трябва да се развива. Си­лен ли е човек в духовно отношение, той ще бъде силен и във всяко едно друго от­ношение, а това е важното. Но, идват сму­щенията. От какво произлизат смущения­та? От безверие.

21 септември

Погрешката на един човек е погрешка на хиляди същества и доброто на един чо­век е добро на хиляди същества. В този свят ние не живеем за себе си. В този смисъл, индивидуално светии няма. Светията е ко­лективно същество, в което Бог живее.

22 септември

По-добре малка пожъната нива да има­ме, отколкото голяма непожъната. Защото малкото добро, което се отглежда, се ум­ножава. Така е и в душата.

23 септември

Вие ще ме питате: "В какво седи Божес­твеното?" Ето в какво се проявява Божес­твеното. Когато имате един приятел, ста­райте се да откриете една добра черта в него. Мнозина от вас се оплакват, че няма кой да ги обича. Аз ще ви препоръчам ед­но правило, какво трябва да правите, за да ви обичат. Всички може да използвате то­ва правило, то е следното. Имаш един прия­тел, който искаш да те обича. Намери в не­го една от най-добрите му черти, дръж я постоянно в ума си и той ще те обикне. Щом го критикуваш в душата си, той не може да те обича. Между него и тебе винаги ще има една междина. И тъй, за да ви обича някой, законът е следният: Ще на­мерите едно хубаво качество в този човек и ще го държите в ума си.

24 септември

За да живеете добре и да се разбирате помежду си, всеки ден, в продължение на една година, чертайте прави ъгли. Това е една геометрическа задача, която всеки трябва правилно да реши. Като чертаете пра­вия ъгъл по сто пъти на ден, ще видите, че отношенията в семействата ви ще се по­добрят. Иначе, без тези опити, отношения­та ви ще се изменят толкова, колкото ще се изменят отношенията на богатия човек към Христа. Той каза на Христа: "Учителю бла­ги!" Думите, които сега ви говоря, ще имат влияние върху мъжа и жената дотолкова, доколкото и Христовите думи имаха влия­ние върху богатия, на когото казваше: "Иди, продай все що имаш, раздай го на сирома­сите и ела, та Ме последвай!"

25 септември

Искате да бъдете богати, но как; да сте учени, но как? Както аз ви проповядвам: здраве, духовна чистота, красота на душа­та! Бъди учен, но в Бога!

26 септември

Помагайте си през този месец едни на други. Не ходете да се плашите, че това казал Учителя, онова казал Учителя. Аз на място съм казал всичко, но вие криво тъл­кувате нещата. Който се учи, всякога е при главата, а който не учи, е на опашката. Много човешки души са се повдигнали толкова, че са дошли до ангелите и много ангели има, които са паднали.

27 септември

В старо време как са живели хората зад­ружно? Когато някой има нива за жънене, викат меджия (тур. - форма па колекти­вен труд в помощ па някого) и като идат на нивата, пожънват я. Също и с гроздобе­ра, също и с царевицата - съберат се на седянка и утрошат царевицата. За каквато и да е работа - ще се съберат и ще я свър­шат. И вие така правете! Има някой някак­ва беда - съберете се две-три сестри, по­магайте си и ще ви помогне Господ. Ако не може с двама или трима, съберете се четири, пет и така ще се облекчите, без раз­лика кой какъв е. Живейте в едно всички!

28 септември

Днес лесно могат да се премахнат про­тиворечията в живота. Как? Чрез малко усилия. Значи, ако противоречията и до днес не са премахнати, това показва, че хо­рата не правят усилия.

29 септември

За да бъде добър, докато е на Земята човек трябва да яде малко. Това е философията на живота. Ако ядете много, вие никога няма да се освободите от злото, защо­то то върви паралелно с яденето.

30 септември

Ако вие оставите нещата да текат по своя Божествен, естествен път, по закони­те, които Природата е определила, страда­нията и радостите ще идват у вас точно нав­реме и животът ви тогава ще бъде приятен и осмислен.

1 октомври

"Учителю благи, що да сторя, за да наследвам живот вечен?" Вземете тези думи като ключ в живота си. Спрете се дълбоко в себе си и се отправете към Христа със същите думи. Щом зададете този въпрос съзнателно, вие веднага ще се измените. Кажете в себе си: "Учителю благи, искам да изпълня закона Ти!"

2 октомври

Сега у вас владее този принцип: да сте като ленивите ученици и да искате от учи­теля ви да бъде снизходителен. Това не мо­же да бъде. Например някой архитект е свършил науките си, но учителят му бил винаги снизходителен към него. Каква пол­за от това? Дойде този архитект и вие му възложите да ви направи един план. Той ще бъде като плана на оня, който преди десет години изгради във Варна едно здание, на което наскоро се събори едната сте­на. Какво щеше да стане с чиновниците, ако бяха вътре? Следователно всеки човек, който е завършил от снизхождение, ще съгради едно лъжливо учение и мислите и же­ланията му ще бъдат затрупани.

3 октомври

Ученик, който е влязъл в една окултна Школа, няма право да причинява мъчение някому. Има право да причинява мъчения, но само на себе си.

4 октомври

Ще ви дам едно правило: Гневи се, без да си разгневен! Обезверявай се, но не ос­тавай назад!

5 октомври

Вие често казвате: "Днес не съм разпо­ложен." Проследете къде се крият причините на това неразположение: дали са в са­мите вас, дали са в окръжаващата ви сре­да, или в самата Природа. Като констати­рате отде идат тия влияния, ще можете и да си помогнете. Ако в някои отношения самата Природа ви противодейства, тя ще ви покаже и изходен път при това положе­ние. Ако тя ви създаде известна болест, същевременно ще ви покаже и лекове, ще ви покаже и изходни пътища, които могат да ви спасят.

6 октомври

Често някои от вас започват да губят паметта си. Това аз наричам "прилив", който обяснявам с това, че чувствата във вас са взели надмощие, материята е станала по-гъста. Следователно, за да помогнете на па­метта си, ще обърнете тия енергии към ума си.

7 октомври

Ще ви запитам сега: Каква е разликата между материята на висшите същества и на човека? Тъй както се проявяват висши­те същества, тяхната материя е устойчива, не се изменя както в човека. За пример: вие с нищо не можете да измените мисъл­та на един ангел, с нищо не можете да го подкупите. В човека обаче вие може да из­мените ума му, а може да измените и сърдцето му. Като казвам, че може да го изме­ните, не подразбирам, че той се е изменил, но можете да го подкупите с нещо. Подку­път всякога произтича от онова лъжливо схващане, че можем да минем по един ле­сен път.

8 октомври

Вие трябва най-първо да угаждате на Бо­га! Не ви говоря за онзи Бог, за който уче­ните говорят, че е в пространството. Аз ви говоря за онзи, живия Бог, Който е навсякъде и във вас, Който иска вашето добро и благо.

9 октомври

Ще се спра на въпроса за децата,. Защо са децата? Знаете ли защо сте родили тези деца? Да ги възпитавате както трябва. А вие как ги възпитавате? Майката започва да възпитава дъщерята: "Ти ще трябва да се държиш гордо, защото си дъщеря на еди-кой си. Знаеш ли, че ти притежаваш нас­ледство, имаш образование, владееш пиа­но, пък си и хубавичка; ти много по-горе седиш от нея. Затова дръж се на положе­ние!" И бащата дава морал на сина: "Ти, синко, знаеш ли, че аз не съм като еди-кой си. Ти имаш да наследиш добро имане, а пък той е един простак. Ти трябва да се държиш на положение, да не се унижаваш, но да си знаеш цената". Бащата надъха си­на с гордост, с надутост — да бъде жес­ток към слабите, а майката надъха дъщеря си с гордост и кокетство; и всичката тази поквара идва от самите родители. Те дават зародиша на злите семена - гордост, съм­нение и всяко друго зло. И казва Давид в своя псалом: "Отчуждиха се още от матка­та на майка си и забравиха Твоя закон, Гос­поди".

10 октомври

Когато казвате "мога, можеш, може", то­ва са трите ви лица: вие, т.е. аз, ти и той -аз, който съм тук; ти, който си между ан­гелите и той, който е при Бога. Човек и ангелите съставляват една двойка, а Бог по­казва посоката, в която ангелите трябва да се стремят. По този начин се образува триъ­гълник — първата геометрическа фигура.

11 октомври

Размишлявайте за сърдцето си! Щом ед­но ваше желание ви дава възможност да разсъждавате, то е разумно желание, а не ви ли дава възможност да разсъждавате, то е опасно. Вижте как се отразява у вас едно настроение на гняв - вие веднага избухвате и не мислите за Последствията. Това е глупавата жена у вас, т.е. глупавото сърдце.

12 октомври

Това знание, което всеки един от вас придобива в продължение на 60-70-годишен живот, ще се постави в котлите на бъ­дещата наука.

13 октомври

Дойдете ли до някое противоречие, ка­жете: "Моята душа е чиста. Ако аз се опе­тних, то е външно, не се отнася до душа­та."

14 октомври

Ще направя едно обобщение между кро­тост, смирение, електричество, магнетизъм и мъчение. Кротостта и смирението показ­ват пътя на Духа; електричеството и магнетизмът - пътя на душата, а мъчението -пътя на тялото във физическия свят, т.е. живота на Земята. Всякога свързвайте кро­тостта с Духа, смирението - с душата, еле­ктричеството - с мозъка, магнетизма - със симпатичната нервна система, а мъчение­то - с всички несполуки в живота. Тази е правата свръзка.

15 октомври

Един закон в окултизма гласи: Всички блага в света са свързани с кротостта и сми­рението; всички сили са свързани с еле­ктричеството и магнетизма, т.е. с мозъка и симпатичната нервна система; всички нес­полуки - с мъчението. За да бъда ясен, ще ви обясня от какво произтича мъчението: всеки ученик, който не спази един от ве­ликите закони, които съществуват, създа­ва мъчение. Обаче този ученик, съзнател­но или несъзнателно, отхвърля факта, че е направил грешка, и върви в живота, от ед­но прераждане към второ и трето, а законът на мъчението постоянно си действа. Този закон действа така, както една река си пробива път и взима ново направление, различно от това, което е имала по-рано. Следователно аз наричам мъчението метод или начин за изправяне на човешкия жи­вот.

16 октомври

Да уповава човек на себе си - аз разби­рам да уповава на онова Великото, Божес­твеното, което е вложено в неговия ум, сърдце и воля. Щом уповавате на Божестве­ното, каквато и голяма мъчнотия или как­вото и крушение да ви дойде, вие ще бъде­те силни да кажете: "Онзи велик закон, кой­то направлява света, той ще ме избави, ще ме изведе на спасителния бряг." Ще те из­бави, но кога? Когато ти си правилно свър­зан с Природата.

17 октомври

В окултната Школа се забранява всякак­во одумване, всяко изтъкване на погрешките у другите хора - изобщо лошите мис­ли се забраняват. Знаете ли защо? Понеже щом мислите лошо за някой човек, вие от­правяте своите корени към него, а там няма никаква храна за вас.

18 октомври

Понеже досега сте говорили, говорили, то най-умното е, като се събирате в петък, да прекарвате половин-един час в мълча­ние. Това, което е говорено в неделя, това, което е говорено в четвъртък, постарайте се да го приложите. Ако не се приложат някои от тези правила, ще стане натрупва­не на материал без някакво приложение.

19 октомври

Първото нещо, което се изисква от всич­ки ви, е да приемете като правило мотото:

"Ако не станете като малките деца, не мо­жете да влезете в Царството Божие". Аз превеждам: Ако не вземете положението на малките деца, в никоя окултна Школа, в никое разклонение на тази Велика, Ра­зумна окултна Школа не можете да влезе­те.

20 октомври

Второто правило е: Ученикът на оку­лтната Школа трябва да се научи на мъл­чание - да мълчи, за да може да мисли. Неговата мисъл трябва да бъде строго оп­ределена, не трябва да бъде разсеяна, не трябва да има тези противоположни мис­ли и съмнения.

21  октомври

Много учени хора се лекуват от гнева си с работа. Например някой учен е онеп­равдан от някого в критиката му и се раз­гневи, но веднага вземе брадвата, нацепва няколко дърва и се успокоява. Или взима перото - пише, пише, докато се укроти.

22 октомври

По-важна работа от яденето няма. За­що? Ако човек правилно яде, всичките му работи-ще вървят добре. Правилното хра­нене носи щастието. Чрез храната човек приема истинския живот в себе си. Хлябът, който човек приема с благодарност, със съзнание, като някакво благо, ще го нап­рави щастлив. Хлябът ще научи човека как да живее, как да обича. Който не яде този хляб, той нищо не може да свърши.

23 октомври

Ще знаете следното: за направена простъпка, за направена грешка никога не съжалявайте, но изправяйте се. За направе­но добро не съжалявайте, но радвайте се. Това ще поставите като основен закон в живота си.

24 октомври

"Учителю благи!" Когато произнасяме тези думи, ние трябва да имаме в себе си готовност да служим на Бога, да вършим Неговата Воля, а не своята воля, нито тази на хората. Да служим първо на Бога, а пос­ле на ближните си! Нашите ближни са сре­да за нас, в която добродетелите ни могат да се проявяват и развиват. Всеки човек трябва да има ближни, за да прояви между тях своята любов. Нашите ближни пред­ставляват Божествения, обективния свят, в който ние трябва да проявим своите доб­родетели.

25 октомври

Човек, който е тръгнал към Бога, кол­кото и малко да се е замислял за Него, е спасен, колкото и да е лош като човек.

26 октомври

За да можете да упражнявате волята си, всякога трябва да заменяте едно неприя­тно състояние с друго, приятно. Ще ви дам начин за усилване на волята ви. Например имате едно много неприятно чувство и не можете да се освободите от него. Станете, употребете един час и посетете едно се­мейство, което е в много по-лошо състоя­ние, отколкото сте вие. Не казвайте: "На мен огън ми гори на главата, а ще ходя да посещавам други!" Идете при такова едно семейство, което няма дърва, няма хляб, нищо няма, постойте десет-петнадесет ми­нути и вижте има ли някакво роптание там, или не. Върнете се у вас и сравнете тяхно­то състояние с вашето.

27 октомври

Трябва да прилагате Христовото учение за благото на вашите души.

28 октомври

Йоан казва: "Отец и Син." Отец е Този, от Когото сме излезли, а Синът е видимата Любов. Тази Любов, за която ви говоря, не е нещо временно, не е едно приятно нас­троение, а една постоянна топлина. Това може да го проверите. Ако след половин час у вас настане обратна промяна, това е човешка любов. Някой път лицето ви е светнало и казвате: "Близо до Христос съм!" На другия ден обаче сте в друго нас­троение. Това са фази на човешката лю­бов, която от една страна е топла, а от дру­га — студена. Щом влезете в животинската любов, там ще усетите жажда за отмъще­ние. Следователно любовта на дявола се заключава в това, че той се радва на отмъ­щенията. Божествената Любов хармонизи­ра двете състояния -  на животинската и на човешката любов, изважда соковете им и ги привежда в съгласие.

29 октомври

Плачът всякога е един метод за чисте­не. Когато човек съгреши, той трябва да поплаче, за да се очисти. Дойдеш на Зем­ята - плачеш, тъжиш за прегрешенията си горе, в Невидимия свят. Не мислете дру­гояче, всички души са дошли тук, на Зе­мята, за да изкупят тези си прегрешения.

30 октомври

Учете се на закона на доволството; и то не отвънка, а отвътре, от сърдце да бъдете доволни. Когато си доволен, каквото и да ти се случи, ще го понесеш с дълбоко съз­нание. Може да пъшкаш, да страдаш, но всичко ще понесеш доброволно, съзнател­но.

31 октомври

Страданията показват, че нашият живот е неразумен - нищо повече.

 




Тагове:   ден,   октомври,   мисли,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: snow4eva
Категория: Лични дневници
Прочетен: 653886
Постинги: 81
Коментари: 136
Гласове: 230
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930