Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2010 13:15 - Мисли за всеки ден - юли, август /Дънов/
Автор: snow4eva Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3221 Коментари: 0 Гласове:
0



1 юли

Много пъти се замислям защо се карате помежду си. С това каране вие разваляте това, което аз градя, късате цветята, които садя.

2 юли

Кой е онзи свят? Онзи свят е светът, в който Бог живее. Кой е онзи свят? Онзи свят е този свят. Този свят е една малка проекция, един малък сектор от този ве­лик свят, от този велик Живот. Ами че и ние може би сме една малка проекция от Бога.

3 юли

Сърдцето и умът се съединяват, за да служат на Бога. Да се жени човек, това зна­чи да се съединят две души, за да служат на Бога, да изпълнят Неговата Воля. Разбирате ли това? Хората не се женят за свое удоволствие. Това е проституция! Женит­бата е съединяване на две души да служат на Бога.

4 юли

В Природата съществува един закон на висша интелигентност, един закон на вис­ша разумност, който управлява всичко в света. От разумното разумно се ражда. От живота живот се ражда. И всякога прояве­ният живот седи над непроявения. Има ед­на интелигентност, която надминава наша­та интелигентност.

5 юли

Всичко е известно на Бога. Когато пие­те малко вода, Той чрез нея знае каква е вашата вътрешност.

6 юли

За в бъдеще ще имате такъв строй, дето хората ще работят без пари, от Любов ще работят. Туй ще бъде най-красивото нещо.

7 юли

Материализмът, това е въшката. Тази въшка ще изяде всички сокове на живота в човека. Когато въшката влезе в човека, тя се размножава, размножава, докато човек изгуби от себе си всяко благородно чувс­тво. Ако ние изгубим всичко онова възви­шено и благородно в нас, ако изгубим най-възвишените си идеи, чувства и мисли, ако изгубим Божественото от себе си, питам: за какво живеем ние в този свят?

8 юли

Трябва да знаете, че светлината е един от великите фактори не само за умствено­то развитие на човека, но и за характера и за дългия му живот. Вие трябва да се наблюдавате, да проучвате въздействието на разните цветове върху вас. Аз имам гол­яма статистика по това, но не мога да ви дам някои от тия диагнози, понеже сте мно­го страхливи. Някои от вас сте тъй страх­ливи, че изпадате в положението на ония слабодушни студенти по медицина, които като изучават през третата година на свое­то студентство симптомите на разните бо­лести, сами заболяват. Те преживяват то­гава всичките болести.

9 юли

Докато няма светлина, човек не може да намери пътя, не може да има никакви постижения. Той трябва да има Любовта в себе си като път; Мъдростта - като пости­жение, а Истината - за реализиране, чрез нея той може да придобие исканата свобо­да. Който се усеща слаб, той трябва да тър­си Любовта като път в живота си, Мъдрос­тта за постижение на желанията си, а Истината като условие за реализиране на не­щата.

10 юли

Само онзи човек, който се учи от Бога, той е човекът, у когото Божественото съз­нание всеки ден влага по нещо ново.

11 юли

Да се радвам на благородието в чове­ка - това наричам култура.

12 юли

Всяка вечер, като си лягаме, ние трябва да проектираме мислите си към Бога, и ко­гато Той усети, че ние действително вярва­ме в Него, Той ще подейства за доброто на всички хора, за доброто и на нас. Така ра­боти Божественият закон. Бог никога не на­силва хората.

13 юли

Можеш ли да течеш като един извор, Любовта е дошла в тебе. Можеш ли да виж­даш доброто във всички хора, можеш ли да виждаш смисъла на нещата, като погледнеш горе на Небето, ти си при вратата на този велик Божествен живот и Любовта е дошла в тебе.

14 юли

Доброто не е в материалния свят. То не е в нашите пари, то не седи и в хляба, кой­то даваме някому. Доброто седи в моя ум, в моето сърдце, в моята душа, в моя дух. Следователно хлябът, който давам някому, мога да го направя и отрова, и благослове­ние — от мене самия зависи.

15 юли

Стани господар на твоите мисли, стани господар на твоите чувства, стани госпо­дар на онова благородното, което Господ ти е дал!

16 юли

Готови ли сте вие, като този светия, да направите някое добро без пари, вие сте възлюблените деца на Бога. Кажете ли: "Аз направих толкова добрини на този човек, но той не е признателен" - вие не сте възлюблен син на Бога.

17 юли

Настроението е състояние на животни­те - животинско състояние е то. Някои хо­ра казват: "Аз имам настроение". Казвам: Ти си в едно животинско състояние. В нас­троенията всякога влизат страстите, а страстите са една неустойчива среда.

18 юли

Лош човек е онзи, който не е постигнал своите желания и иска да ги постигне по един неестествен начин. Добър човек е он­зи, който е постигнал своите основни желания и ги е впрегнал да работят, не само за него, но и за неговите ближни.

19 юли

Всякога мислете за неща, които растат. Мисълта "не мога" е противоречие. "Не мо­га" в закона на Любовта показва, че има спънки, препятствия. Започнал съм да фо­тографирам вашите мисли и един ден ще ви ги покажа. Псалмопевецът казва: "И за­личи Господ прегрешенията ми". Да се из­пълнят плочиците в мозъка ви с по-висши неща! Да се облагородят сърдцето, ума ви, да имате здраве — абсолютно здраве! Туй е то Господнето Учение. Не искам и да чуя за учение, което не може да се приложи. Всички да бъдете здрави, щастливи и бла­жени!

20 юли

Напредвай по малко, но това малко, в което успееш, да е сигурно!

21 юли

Съвременните хора искат да създадат, да преорганизират най-напред човечество­то, после обществото, след това дома и най-после човека. Този път обаче не е прави­лен.

22 юли

Човек се заблуждава като мисли, че не­говият закон е и Божий закон. Не е така. Когато дойдат страданията, те показват, че човек не е в съгласие с Първия закон, със закона на Цялото. Някой пита: "Защо стра­дам?" Защото не си в съгласие с Първия закон, с Божия закон. "Защо се радвам?" Защото си в съгласие с Божия закон.

23 юли

Не е и човешкият мозък, който създава човешката мисъл. Не е и човешкият орга­низъм, в който живее душата. Някои каз­ват: "В това тяло живее човешката душа". Не, човешката душа не живее в това тяло. Ако би живяла там, то би прокопсала тя.

24 юли

Всяка възвишена и благородна мисъл, която прониква в твоя ум; всяко възвише­но и благородно чувство, което прониква в твоето сърдце и всяко възвишено и бла­городно желание, което прониква в твоята душа, това е Христос, Който прониква. Той е един възвишен, колективен Дух, един ко­лективен импулс. Това не си ти. Туй, дето казваш: "Аз направих това нещо, аз напи­сах това стихотворение" - това е дяволско­то в света.

25 юли

Най-красивото нещо в света е човек да говори на себе си! Казвам: Всички трябва да говорим на себе си, и от сърдцата ви да блика Любов, и то не само временно, не само към хората, а постоянно, и то към всички същества изобщо.

26 юли

Аз харесвам в извора една отлична чер­та - неговото пълно безкористие. Той хил­яди години наред извира и никога не казва "дайте"!

27 юли

Всяка една разумна постъпка, в каква­то и насока да е, било в материалния, би­ло в духовния или в Божествения свят, то­ва са скачени халчици, скачени верижки за повдигане на човешката душа.

28 юли

Галилея е символ на разумното в чове­ка. Следователно, когато ние искаме да ка­жем, че някой човек е разумен, казваме, че той живее в Галилея. Затова Христос се на­рича Галилеянин — разумен човек.

29 юли

Човешката душа има това свойство, че може да се смалява, може и да се разшир­ява, да става голяма колкото Слънцето, кол­кото цялата Слънчева система. Това зави­си от мисълта на човека. Казвам: По зако­на на внушението вие може да си внушите да станете не физически големи, а духов­но силни.

30 юли

Доброто се ражда всякога в скръбните хора. Туй трябва да знаете! Само скръбта ражда доброто.

31 юли

И тъй защо трябва да скърбя? За да се роди доброто в мене. Защо трябва да се радвам? За да се роди Божията мисъл в ме­не Защо трябва да се радва този брат или тази сестра? За да се роди мисълта в тях.

1  август

Ето какво иска Господ от нас: гняв не върши, то е безумие! Правда Божия всякога изнасяй пред человеците! Ръцете не са за зло, а са за добро!

2 август

Да простите — в това се заключава ис­тинската магия, истинската наука.

3 август

И тъй, човек трябва да заеме последно­то място. Последното място е физическият свят. От физическото трябва да започнете. Вие трябва да изучите физическия свят в неговата пълнота, та като разбирате физи­ческия свят, когато дойде вашият Учител, ще може да ви предаде по-висока наука, ще се качите една стъпка по-нагоре.

4 август

Любовта е извън нашата воля, извън на­шето сърдце, извън нашия ум - тя има са­мо допирни точки, в които се проявява.

5 август

Молитвата е един символ, чрез който се привличат всички добри влияния. ~

6 август

Сега да дойдем до стиха, дето Христос казва: "Щом те поканят на свадба, заеми последното място". Последното място е най-износното място. То има даже прак­тическо приложйние. Човек, който е заел последното място, не се нуждае да го пази отподире му. Където и да ходи, той се на­мира на най-безопасното място. За такъв човек казват: "Този човек е незабелязан от никого".

7 август

Ние трябва да се върнем към онзи чист, непорочен живот, какъвто човек е имал още в самото начало на своя живот. Тъй трябва да се очистим, че в лицето на всяка една жена да виждаме една благородна душа.

8 август

Човек, който може да реши задачата, смисъла на своя живот, той разрешава сми­съла на целия космос за себе си — нищо повече! Някои питат: "Какво нещо е човекът?4 Това е един велик въпрос. Ще те пи­тат някои какво мислиш. Ще се наведеш долу към земята и ще пишеш.

9 август

Брат ти е този, който при всичките ус­ловия на живота си е бил готов да се жер­тва за тебе. Брат е този, който те е обичал както себе си.

10 август

Правдата е качество на Духа. Правдата е нещо вътрешно. Тя е един вътрешен про­цес в човека. Да бъдеш справедлив, значи да знаеш как да постъпиш при всяка твоя мисъл, при всяко твое чувство и при всяко твое действие.

11 август

Станеш ли господар на своя недъг - то­ва е, което те похвалява пред тия твои Братя.

12 август

Всички наши клетки, които считаме тол­кова невежи, имат едно изкуство, което ние не знаем. Те знаят да тъкат плат от светли­ната.

13 август

Като четете Евангелието, ще видите, че според мъчнотиите в живота, Любовта на мнозина ще охладнее, значи няма да имат сила да издържат.

14 август

Като срещнете първата бедна жена, спрете се в себе си и й кажете две сладки думи. Като срещнете първото сираче, ка­жете му две сладки думи. Като срещнете първия затворник, кажете му две сладки думи, донесете му от дома си малко хубав хляб, малко плодове. Като срещнете пър­вия фалирал търговец, първата паднала же­на, спрете се в себе си и им кажете две сладки думи.

15 август

Христос се обръща към Своите учени­ци, които са разбрали Неговото учение, и им казва: "Скръб ще имате!" Той се зани­мавал с тях, учил ги да разбират скръбта, да знаят кои са причините за нейното явяване. Следователно скръбта ни може да я от­неме само един наш приятел. Само едно разумно същество може да отнеме твоите скърби.

16 август

Опитайте се някой път да повлияете на окружающата среда за добро. Защо не? Вие чакате да дойде спасението някъде отгоре. То е физическата среда. Слънцето не мо­же да направи хората умни.

17 август

Христос казва: "Само роденият от Дух и вода може да влезе в Царството Божие", т.е. в туй будическо поле, в туй будическо тяло. В будическо тяло царува Любовта. Следователно, на мой език преведено, Христос казва тъй: Всеки човек, който не е роден от Любов и Мъдрост, не може да влезе в Царството Божие.

18 август

Всички души, колкото и да са напред­нали и съвършени, от време на време имат нужда да слязат в материалния свят, да по­черпят от него такива материали и сили, каквито от другите светове не могат да при­добият. Това се отнася не само за Земята, но и за всички останали материални светове, защото те се намират под един и същ за­кон.

19 август

Да уповава човек на себе си, аз разби­рам да уповава на онова великото, Божес­твеното, което е вложено в неговия ум, сърдце и воля. Щом уповавате на Божестве­ното, каквато и голяма мъчнотия или как­вото и крушение да ви дойде, вие ще бъде­те силни да кажете: "Онзи велик закон, кой­то направлява света, той ще ме избави, ще ме изведе на спасителния бряг". Ще те из­бави, но кога? Когато ти си правилно свър­зан с Природата.

20 август

Днес всички хора се стремят към нова връзка с Любовта, т.е. към възкресението. Значи възкресението не е нищо друго, ос­вен минаване на човешкото съзнание в по-висока степен. По този начин и Любовта влиза в нова фаза, във фазата на Божестве­ната Любов. При това състояние в човека няма да стават резки промени; той няма да се ражда и умира. Следователно раждане­то, като процес, ще остане само за тия хо­ра, които не са добили високо съзнание. Онези пък, които са се сдобили с възкре­сението, ще бъдат синове Божии, и като такива пак ще дохождат между хората. Те могат да бъдат видими и невидими според желанието си. Така ще помагат на хората, ще ги обръщат към Бога. Няма по-красиво нещо за човека от това, да обърне ближ­ния си към Бога и да се създаде връзка меж­ду тези две души.

21 август

Идеята, която трябва да залегне в ду­шите ви е, че като дойдете до Божестве­ния свят, трябва да бъдете готови да жи­веете и по физически, и по духовен, и по Божествен начин. Това значи: вие трябва да живеете и по форма, и по съдържание, и по смисъл. В Божествения свят се съдър­жат и физическият, и духовният. Физичес­кият свят е място, отдето се черпят мате­риали; духовният свят е място, отдето се черпят сили. Божественият свят пък пред­ставя съвкупност от начини и методи за използване и обработване на материалите и силите, необходими за развиването на чо­века.

22 август

Казва Христос: "Да се не смущава сърдцето ви!" Често смущенията внасят в нас един вид киселини и ние изгубваме най-хубавите си чувства заради много маловаж­ни работи.

23 август

Вярата е една връзка, по която проти­чат онези Божествени сили в душата ни. Вярата е едно разположение на чувствата.

24 август

В едно събрание, каквото е това, ние трябва да проектираме нашия ум, нашето сърдце към всички онези, на които сърдцата трептят; да обърнем умовете си към он­зи велик Господ, Който е дал на всички живот; да се обърнем към всички онези братя, които са завършили своето разви­тие, които изпращат Любовта си към нас и мислят за нас. С тия същества трябва да се свържем.

25 август

Всеки иска да срещне равен на себе си, и като се срещнат, те взаимно един друг си дават подтик. И като срещнете човек с вяра, да си давате подтик във вярата, а не да започнете да спорите има ли Господ, или няма.

26 август

Казва Писанието: "Ще бъдете съвърше­ни, ще се стремите към съвършенство!" Всички смущения произтичат от факта, че ние мислим за себе си, че сме съвършени, а когато влезем в живота и видим своите слабости, веднага се смущаваме. И туй не е вярно. Всички ние сме много добри хо­ра. Аз виждам навсякъде много добри на­редби. Умни сме ние, но как? В сравнение с другите, по-малки същества от нас.

27 август

При всички трудни положения в живо­та си човек трябва да се моли, да не го е срам.

28 август

Всички синове Божии, като че са едно съединение, в което се проявява Бог. Един ден и вие можете да бъдете синове Божии. Не само един ден, но този час още можете да бъдете синове Божии. Казвате: "Ами, не сме като тях." Чудни сте вие! Всеки едни лист на дървото има своята важност. Раз­бирате ли това?

29 август

Казва Христос: "Вярвайте в Бога! Да се не смущават сърдцата ви!" Вярвайте в Бо­га, като единен Принцип! Вярвайте и в ме­не! Вярвайте и във всички ваши братя, кои­то работят за вас! Тогава Божията Любов ще се излее върху вас и победата ще бъде на ваша страна, понеже тя е страната на всички синове Божии. Те ще господстват.

30 август

Силата на човека трябва да седи в неговия вътрешен живот, в неговото вътрешно разбиране на живота, в онова вътрешно схващане, в което да няма абсолютно ни­какво колебание, абсолютно никакво съм­нение.

31 август

Мъдростта излиза от Любовта. Мъдрос­тта е едно състояние на Любовта - нищо повече. Истината е пара, която се получа­ва пак от водата, при изпаряването й. Значи Истината е едно състояние на Лю­бовта - пара. Мъдростта е вляво, Истина­та е вдясно.



Тагове:   август,   ден,   юли,   мисли,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: snow4eva
Категория: Лични дневници
Прочетен: 653663
Постинги: 81
Коментари: 136
Гласове: 230
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930