Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2010 13:23 - Мисли за всеки ден - ноември, декември /Дънов/
Автор: snow4eva Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3573 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 09.05.2010 13:25


1 ноември - Всички неприятности, които се случват между вас, според окултната Школа са бла­го. Когато имате недоразумения, гледайте да ги изгладите, но не по изкуствен начин. Зная случаи, при които съберат се двама, целунат се и рекат: "Да се примирим!", но като излязат вън, пак почват да се одумва-т. Това не е начин на примирение. Прими­рението трябва да стане вътре във вас. Ка­то слезете на дъното на мъчението, готови ли сте да кажете: "Светът е широк за моя ум и моето сърдце, аз ще приема мъчение­то във всичките му форми!" Това е най-важният психически момент!

2 ноември - Ако станете много чувствителни, ще за­бележите каква тежка аура има у хората. Ще почувствате вибрациите на техните мисли и желания, ще усетите у тях недо­волство, неблагодарност. А всичко това трябва да го утаявате и да кажете: "Заради Господа трябва да утая всичко долу!"

3 ноември - Вие трябва да знаете, че в живота на все­ки едного от вас взимат участие както Бо­жественият, така и ангелският свят. Значи Разумният свят взима живо участие във ва­шия живот. И често меланхолията, песи­мизмът, които ви обхващат, че няма да ус­пеете, че няма да постигнете желанията си, че няма да можете да се проявите - това са заблуждения. Всичко ще се реализира във вашия живот, само че ви трябва търпение и постоянство, а вие бързате.

4 ноември - За да си починете, трябва да се освобо­дите от излишни и непотребни желания. Това е един психологически закон, който хората трябва правилно да разбират и при­лагат.

5 ноември - Някой има в стомаха си тумори - ако не ги премахне, те ще го унищожат. Всяка болест се образува от същества, които жи­веят в нас. Всяка болест се образува пси­хологически и органически от изверженията на тия същества. Когато дойде едно та­кова същество във вашия организъм, трябва да приложите същия закон: само три дена може да седи на гости, защото ако го оста­вите за по-дълго, ще се загнезди, ще обра­зува тумори, ще събере кръв и вие ще ум­рете, а другите ще кажат: "Бог да го прос­ти." Господ не прощава на такива. Той про­щава само когато хората не крадат и не лъ­жат.

6 ноември - Всяка добра мисъл, която излиза от ва­шия мозък и се проектира в пространство­то, върви нагоре и надолу, като тези тече­ния в растенията, и търси съответстващ жив магнетизъм или електричество, които служат за нейното оформяне или развитие. Следователно добрите мисли на онзи, кой­то по-често ги изпраща, не се отдалечават, а остават тясно свързани с него.

7 ноември - Работете с Любов! Работете с тази Лю­бов, за която Толстой говори: да бъдеш го­тов да напуснеш всичко, да си готов да слу­гуваш на всичко, без да очакваш да ти платят. Това е Любов - да се облечеш във всичко и да слугуваш на всичко.

8 ноември - Правилно движение е, когато свиеш трите пръста на ръката, а палецът и пока­залецът допреш един до друг във вид на колелце. Защо е правилно това движение? То означава змията, която е хванала своя­та жертва; то е колело, движение, в което няма опасност. Щом се отвори колелото, започва съскане и змията казва: "Пази се, защото мога да те ухапя!" Следователно, когато един ученик се разгневи, покажи му ръката си, свита по този начин. А вие как­во правите? Показвате му шамар. Това не е окултно движение.

9 ноември - Понеже и ние сме слезли от Невидимия свят, понякога, подобно на Отца, обрязва-ме нашите лози, но с това ги осакатяваме. Малко лозари има, които знаят да обрязват лозите. По колко очи трябва да оставят на лозите? Някои оставят по едно око, други - по две, а рядко — по три. Едното око сим­волизира Бога, двете очи - човека; за две­те очи. казват "ненаситни човешки очи". Според мене на всяка лоза трябва да се оставят най-малко по три очи. Нашите ло­зари мислят, че по този начин ще осакатят лозите и затова оставят само по едно око. Обрязването на лозите не е земно изкуство. И човек може да се обреже, но има ред правила за това, които трябва да се спазват. Това е дълбока наука, която трябва да се изучава.

10 ноември - Една задача, която можете да изпълни­те, е следната: Всяко училище си има свои­те мъчнотии, своите трудности, затова гле­дайте сега да ликвидирате със старата си карма, не отлагайте. Гледайте да насадите нови мисли, нови разбирания, в които да има растеж и разширение на душата, за да уякне човек. Сега всинца имате по някой малък борч, по някой падеж на полица.

11 ноември

Гледайте да намерите вашата душа и да се обърнете навътре към нея. Като наме­рите душата си, вие ще почувствате една вътрешна пълнота, а сега чувствате праз­нота и всеки ден отивате назад. И когато вземете нещо, и когато не вземете, винаги се усещайте пълни!

12 ноември

Отпаднете ли някой път духом, ни най-малко не се обезсърчавайте! Ако животът ви се обезсмисли, ако вие се обезсърчите, още този момент отправете погледа си, ума си към Разумното в света и помощта, коя­то ви е необходима, ще дойде. Постъпите ли така, в каквото и положение да сте, жи­вотът ви ще се осмисли.

13 ноември

Човек трябва да съзнава, че е дошъл на Земята първо да слугува, а после да благува.

14 ноември

Когато полагате дясната ръка върху гор­ната част на челото, вие предизвиквате едно от най-благородните чувства. В тази част на главата се намират много центро­ве, но вие засягате главно милосърдието -Божествената Любов... Така че, когато се разтревожите някога, турете си ръката, или някой друг да тури ръката си върху челото ви, съсредоточете ума си върху това място и като повикате вашата Велика Майка, всичко ще мине. Това е едно красиво дви­жение. Да знаете значението на всяко едно действие - това са новите начини на въз­питание.

15 ноември

У вас може да се зароди понякога жела­ние да поправите някого. В окултната Шко­ла не се позволява никой никого да поп­равя. Това е обида. И онзи, който поправя, и този, когото поправят, и двамата вършат престъпление.

16 ноември

Научете се да се спирате, да се вглеж­дате в действията си, та като направите ед­но какво и да е движение с ръце, глава, очи или уста, сами да сте доволни от него. Вни­мавайте в действията си, но не се страху­вайте!

17 ноември

"Учителю благи!" Като четат Еванге­лието, като слушат беседите, мнозина се намират пред голяма опасност, защото за­почват да мислят, че всичко знаят и раз­бират. Които мислят, че знаят много не­ща, нека кажат какво направи ангел Афуел с крушата, в която красивата мома се превърна. После, нека кажат какво озна­чават думите "живот вечен". Те ще кажат, че с това се прави някакво уподобяване, някаква аналогия. Така с, но това не е дос­татъчно обяснение. Ако една аналогия не е поставена на място, тя не е валидна; ако всяка дума не се постави на своето място, тя не може да произведе нужния ефект.

18 ноември

Ще държите връзката с Бога! Ще вни­мавате очите ви да имат нормално състоя­ние, да не правите несъзнателни движения с ръцете си например. Какви трябва да бъ­дат движенията ви? Ще правите движения, които да са ви приятни, сами да сте довол­ни от тях. Като направиш едно естествено движение, съгласно със законите на При­родата, ти ще почувстваш голяма приятност в себе си. Пък като направиш едно неестествено движение, ще почувстваш ка­то че те прерязва нещо с нож. В погледа на очите си и в обръщенията си към хората трябва да бъдете много внимателни. То не е за другите, то е необходимо за вашето вътрешно развитие. Като окултни учени­ци вие трябва да се отличавате!

19 ноември

Първото изискване за един окултен уче­ник е да има силно въображение. Без въоб­ражение той не може да извърши нищо, затова трябва да го развива. Аз ще ви дам един метод, който ще трябва да практику­вате, за да съсредоточавате мисълта си. Ако някой от вас е разсеян и иска да се съсре­доточи, нека вземе една игла и да я забие половин сантиметър в ръката си. Като го заболи силно, ще започне да мисли върху ръката си и разсеяността му ще изчезне. Като забиеш десетина пъти иглата в ръка­та си докато потече кръв, подсъзнателният човек у теб ще каже: "Не струва човек да се разсейва!" Нещастията, които днес се срещат в обществата, са именно такива иг­ли, които Природата забива във вашите умове, за да мислят правилно, и във ваши­те сърдца, за да дойдат на местата си. Като се забива тази игла в теб, кара те да мис­лиш за същественото. Така мнозина хора, като отидоха на бойното поле, се върнаха вече с наместени ум и сърдце.

20 ноември

Вън от Бога нищо даром не се дава, а вътре в Бога всичко даром се дава.

21 ноември

Правило за ученика: Да бъде искрен спрямо духа си, искрен спрямо душата си и искрен спрямо себе си. Или на ваш език казано: искрен спрямо баща си, искрен спрямо майка си, искрен спрямо братята и сестрите си. Двата елемента - бащата и майката — не ги виждате, те са горе, а оста­ват само вашите братя и сестри, които виж­дате тук, на Земята.

22 ноември

Трябва да бъдете добри и весели, защо­то най-великите тайни се откриват със стра­данията.

23 ноември

Усещате се някой ден скръбен, обреме­нен, мислите, че животът няма смисъл; слезте по-долу, вижте тези хора, които са по-скръбни, по-обременени от вас и ще раз­берете, че животът има смисъл. А когато искате да се повдигнете, гледайте как жи­веят хората, които са над вас, подражавай­те им в живота, защото животът се преда­ва от един на друг. Ако аз не ви предам нещо от себе си, нищо няма да научите. Животът се предава чрез контакт, чрез влияние, при което предавате и доброто, и злото.

24 ноември

Има и други начини за изпълнение за­кона на ходенето: Ако нямаш възможност да излезеш, ще станеш рано и след като си направиш молитвата, ще направиш мисле­но една разходка. А когато казвате: "Днес не мога да изляза", вие с това разваляте ра­ботата си. Искаш някой път да посетиш някоя твоя сестра, но нямаш възможност; седни на стола си й духовно я посети. Не трябва да си внасяте отрицателни мисли, че това не можете или онова не можете. Даже на легло да си болен, кажи: "Тялото си сега го поправям, но душата ми може да отиде!" Тъй че, законът винаги да се при­лага с думата "може". Така се проявява чо­вешката воля. Ако някои неща ви са нея­сни, събирайте се по няколко и размишл­явайте. Защото само това, което опитате и научите, ще бъде полезно за вас и ще уякчи вашата вяра, че имате една положи­телна наука, на която може да се базирате.

25 ноември

Нека остане у вас съществената мисъл: Животът е едно велико условие за проявяване на Разумното.

26 ноември

Гледайте да се саморазвивате. Всеки ден оставайте в мълчание десет-петнадесет ми­нути, за да се научите на мълчание. Всеки да се вглъби в себе си и да размишлява съв­сем просто, без да чака нещо да му кажат.

27 ноември

Защо Христос е казал: "Аз съм кротък и смирен по сърдце"? Смиреният и крот­кият човек лесно може да се справи с всич­ки мъчнотии в света.

28 ноември

Понякога "оправдание" произтича от из­раза "да оправим нещата". Кой човек е оп­равдан? Онзи, който не греши. Но за да не греши, човек трябва да има знание, да разбира смисъла на нещата около себе си, да прави правилен избор.

29 ноември

Главното изкуство в опазване на душев­ната енергия е обработването на човешкия мозък. Има три начина, по които човешката енергия се изразходва: първо, чрез фи­зическия организъм - чрез ръце, крака, мускули, стомах, бели дробове; второ, чрез човешката мисъл и разсъждения; трето, чрез човешките страсти. Най-опасните еле­менти за изразходване на енергията са страстите. И онези от вас, които се оплак­ват, че паметта им отслабва, ще знаят, че у тях страстите са взели надмощие.

30 ноември

Важно правило е, когато ще говорите нещо, да го обмислите добре.

1 декември

На окултните ученици са препоръчват зимните екскурзии. Когато цялото поле е покрито само със сняг, в твоя ум няма да се явява мисълта за никакво агне, за ни­каква кокошка. Ти ще носиш в ума си са­мо една мисъл: синьото небе и белия сняг! Може да си кажете от време на време: "Ех, да е малко по-топло!" Но като погледнете белия цвят, той ще произведе едно духов­но трептение, едно духовно повдигане в ду­шата ви и вие ще си кажете: "Не, и тъй е хубаво -навред синьо небе и бял сняг!" Който иска да си влияе добре, зимните ек­скурзии със сняг са за предпочитане пред другите.

2 декември

Ще си турите това като мото: "Всичко, което ще се случи с нас, Господ ще го объ­рне за добро". И след това нека дойдат всички лоши мисли, лоши желания, нека се опълчат всички лоши хора; вие не се бойте! Страх да няма, дръжте го вън от се­бе си!

3 декември

Светът ще се подобри, когато ти се по­добриш.

4 декември

Като влезете в една Школа, трябва да имате критически ум, за да изследвате не­щата, да имате отношение към Невидимия свят и към тези закони. Само така ще мо­жете да си създадете един солиден харак­тер.

5 декември

Изчистете дрехите си, измийте се и тогава идете при Бога! Защото самата ми­съл да бъдеш чист е воля, самата мисъл да отидеш при Бога чист, действа върху ума ви. Ако си нечист, съблечи дрехата си, из­мий се и иди при Бога, иди да се помо­лиш! Ученик, който е нечист, не се прие­ма. Това не означава да станете педанти и да се вглеждате в хорската чистота. Всеки да се занимава със своята! Който се зани­мава с хорските нечистоти, той се покварява.

6 декември

Стремете се към повече свобода, да нямате ограничения! Многото правила водят към друга крайност, но гледайте да престанете със самоосъжданията, да ги из­бягвате.

7 декември

Ако вашето дете плаче и вие вземете горната част на ръката му, доближите я близо до устата си и му духнете, болката на детето ви минава. Но ако при подобни случаи ти свиеш долната си устна и я из­дадеш навън, ти си опетнил вече ума си. Всяко твое неправилно движение на ръка­та или на устата опетнява ума ти. А тези действия влияят. Ето защо, всяко действие на ръката, на очите, трябва да бъде строго определено, да става по всички Божестве­ни правила.

8 декември

Природата не съжалява, че има такива опърничави деца, напротив, тя им се рад­ва, защото те вършат една отлична работа. Тя поставя тези свои деца дето им е място­то. Когато се уморят, те казват: "Мамо, ние изучихме това изкуство." Майката отго­варя: "Добре, аз ще ви преведа в друга об­ласт."

9 декември

Ще обърнете внимание на шапките си, на косите си. Купувате си шапка - ще гледате по възможност да е валчеста, да няма много гънки, да не е много надиплена или начупена. Начупената шапка може да ви донесе много пакости. Когато човек си на-чупва шапката, начупва си и характера. Гледам, някой поет си разчорлил косите. Няма по-лошо нещо от това. Ще гледате по възможност косите ви да са прибрани. По някой път те знаят по-добре своя път, отколкото вие да ги нареждате. Тъй, както пада всеки косъм на главата, образува из­вестен ъгъл. Тия ъгли на космите играят много важна роля при пречупването на светлината. Вие може да считате тия неща за много дребнави, но знайте, че животът е свързан само от дребни неща. Ако вие искате да си създадете характер, трябва да знаете, че той се създава от тия дребни не­ща във вашите косми.

10 декември

Всяко добро действие е съгласно с Вол­ята Божия. Всяка добра мисъл, всяко добро начинание, колкото малко и нищожно да е то, е съгласно с Волята Божия.

11 декември

Ще развивате вярата си, милосърдието, сърдцето си, разсъдливостта, въображение­то, музиката. Всичко това ви предстои да го развивате и то според времето, което имате на разположение.

12 декември

Трябва да се пречистваме от греховете, защото у нас има нещо нечисто, което препятства на нашата добра воля; и ние трябва да направим големи усилия, за да изхвърлим тези нечистотии навън, да при­зовем Божествената материя, т.е. да създа­дем новия човек. Казвате за някого, че е слаб. Разбира се, докато човек не се очи­сти от тази материя, която го спъва, той не може да бъде силен.

13 декември

Гневен ли си, излез някъде из гората, започни да викаш, да кряскаш на дървета­та, на камъните - те ще се озонират и ще  ти мине.

14 декември

Третото упражнение, което ще изпълн­явате поне един път на ден, е следното. Ще седнете хубаво на един стол или ще заста­нете прави, ще отворите прозореца, ще ос­тавите временно раницата си, за да имате добро разположение, ще затворите дясна­та си ноздра, а с лявата ще поемете въз­дух, като броите мислено до десет. След това ще затворите и лявата си ноздра и при затворени две ноздри ще задържите въз­духа в дробовете си, като броите пак до десет. След това ще отворите дясната си ноздра и от нея ще изпуснете въздуха, ка­то броите пак до десет. После ще затвори­те лявата си ноздра, а с дясната ще поема­те въздуха по същия начин, както и в първия случай. Това упражнение ще го напра­вите десет пъти едно след друго или два пъти по пет, като поемането на въздуха се редува ту с лявата, ту с дясната ноздра. Пре­ди упражнението ще отваряте Светото Пи­сание на Посланието към Ефесяните, ще прочитате всеки ден по десет стиха, като започнете от първата глава. Ще пожелаете да разберете основните мисли на тези сти­хове и най-главната да се влее у вас.

15 декември

Събирайте се по закона на свободата, обменяйте мисли и не се прекъсвайте. Вие не сте още научили това изкуство да от­стъпвате мястото на друг да говори.

16 декември

Невидимият свят си служи с негативни методи, за да развие у вас концентрация: когато намразите някого, вие го носите в себе си и по този начин се концентрирате.

Друг път ви дойде някаква болка, излезе ви някой цирей и вие се концентрирате.

17 декември

Трябва да се обърнете към Господа и да кажете: "Господи, по какъвто и да е на­чин запали свещицата ни, само я запали!" Ще оставите всичко на разположението на Божествения Дух и Той ще запали свещи­цата.

18 декември

Да сторите иска Господ добродетели, добри дела, да се раздвижите добре, за да оздравеете. Защо сте болни? Защото сте ле­ниви. Схванати сте в краката, в сърдцето, в ума, в очите, в устата, а само знаете да искате от Господа: "Дай ми, Господи, това и онова!" Искате 1 ос под да ви слугува. Да, но вашите крака и ръце ще се схванат. За­що ви болят нозете? Нямате Добродетел. Защо ви болят ръцете? Правдата ви липсва; те са ви дадени да ги движите в добро дело. Не работите Добро - ще страдате. За­що ви болят ушите? Липсва ви Мъдрост. Защо ви болят очите? Нямате Виделина. Ако устата ви боли - нямате Любов; ако ви болят зъбите - също; ако ли главата -нарушили сте Истината, няма я във вас. С всички тези удове трябва да вършите доб­ро за Господа, а вие вършите противното.

19 декември

Отсега ще говорите по-малко, а ще вър­шите повече.

20 декември

Казва се в Писанието, че Бог направил жената от ребро, а знаете ли що е ребро? Буквата "р" означава работа, която първо­начално е трябвало да донесе благото в све­та, а жената после размирила света и Гос­под я наказал. Значи Бог е направил жена­та от реброто на мъжа, от реброто на Мъдростта, за да бъде разумна, да свърже све­та, да му предаде една сладост, всички да намират утеха в нея.

21 декември

Мъжът не може да се подвизава с жена­та, не могат да се търпят. Не бива по този начин хората да се измъчват, но трябва да живеят колективно и да си помагат. Ако вие работите задружно, ще помогнете на много хора, ще ги избавите от много беди. Същото става и с духовния свят - трябва да си помагате един друг. Ако ти помагаш на близкия си, по-добре ще вървиш по пътя. Трябва личността да се премахне, а колективността да живее във вяра.

22 декември

Когато се породи у вас една мисъл на омраза, тя да се превърне в обич! Ще ви дам метод, по който да превръщате омра­зата в обич: Веднага се поставете на мястото на този, когото мразите; допуснете, че и вие имате същата грешка по отношение на Господа и кажете: "Господ при всички­те ми грешки ме обича, затова и аз ще нап­равя същото с този човек - ще го обичам!"

23 декември

Щом ликвидирате със старото, вие ще разберете, че и най-простият занаят, който прилагате, не е нищо друго, освен възмож­ност да се срещнете и запознаете с онези хора, които обичате и които ви обичат.

24 декември

Човек, тръгвайки на път, също си има гадания; например срещне празна кола или някой свещеник и започва да се смущава. Тези неща от хиляди години са вложени във вас, само че сте изгубили ключа за раз­гадаването им и затова се смущавате. За­що ще ви смущава това, че сте срещнали празна кола или че ви е минала котка път?

Какво трябва да направите? Трябва да нау­чите времето, когато котката няма да ви мине път, когато котката не излиза.

25 декември

Пожелавам ви като Христос да минете отдясно, да познаете Бога, да познаете Си­на Божий, па и вие сами да станете Синове Божии, Синове на възкресението. Тази е задачата ви на Земята. Като сте дошли ту­ка, желая ви да бъдете като мъдреца, да знаете как да посрещате съдбата. Щом я видите, отдалеч още да й станете на крака, да и се усмихнете, да я поканите да седне и да се разговорите с нея.

26 декември

Всяко добро желание и всяка добра ми­съл е Христос и Неговите ученици.

27 декември

Вие искате да заповядате на сили, кои­то са в Природата. Не, заповядайте на силите, които са вътре у вас. Не може да за­повядваш на нещата, докато не знаеш ези­ка им. Докато не научиш езика на едно жи­вотно, не можеш да го разбираш.

28 декември

Всинца сте страдали, а чистота е необ­ходима за щастието на живота.

29 декември

Ще учите закона на подмладяването. То е възкресението. Няма да казвате "Остаря­хме", а ще казвате "Млади сме, ние отсега нататък ще работим!" Няма да казвате "Ще умра", а ще казвате "Намислих да си нап­равя нова къща". Изгубил си парите си -ще кажеш "Дадох ги на банката". Тълку­вайте нещата в прав смисъл.

30 декември

Вяра детинска трябва да имате, а не вярата на възрастните.

31 декември

В Писанието се казва: "Изповядайте гре­ховете си един на друг". Сега ви давам дру­га повеля: Крийте греховете си един от друг. Ако вие изповядате греховете си един на друг тъй, както давате на някой ваш съсед, който не разбира от това, да намести изкълчения ви крак, нищо няма да излезе. Затова изповядайте болките си на този, кой­то разбира.



Тагове:   ден,   ноември,   мисли,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: snow4eva
Категория: Лични дневници
Прочетен: 653880
Постинги: 81
Коментари: 136
Гласове: 230
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930