Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2010 13:08 - Мисли за всеки ден - май, юни /Дънов/
Автор: snow4eva Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2737 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 09.05.2010 13:10


1 май Което в миналото е расло за хиляди го­дини, сега става за десет години, което е расло за сто години, сега — за една година.

2 май Сега ще ви кажа нещо за часовете. Някой пита дали точно в пет часа да става. Когато усетите едно голямо желание да се молите, тогава е пет часа, т.е. часът на ва­шия ум. Когато усетите голяма скръб, то­гава е четири часа. Когато сте забъркали всичките си работи, е шест часа. Когато ви сполетят големи нещастия, е седем часа. "Кога да го направя", пита някой. Когато усетиш побуждение! Някой казва: "Това побуждение ще дойде друг път." Не, про­пуснеш ли го, няма да дойде. Някой път Духът ви казва: "Стани да се помолиш!" Казваш: "Няма пет часа." Не, стани, защо­то Духът ти казва, че е пет часа! Следователно, като извадите от вашето време два часа, остават пет часа. Ще кажете, че е мно­го рано. Защо? Защото сте легнали късно. Лягайте си рано, с птичките. Казвате: "Не мога да излизам рано сутрин, защото не съм си уредил работата." И без да си уре­дил работата си, излез! Ако стане някакво земетресение, а ти си правиш тоалета, ще чакаш ли да си го довършиш и тогава да избягаш? Когато Господ ви призове, не трябва да довършвате тоалета си; той и на друго място ще се довърши.

3 май

Колективната молитва е силна, затова когато всички се молят едновременно, в ед­но направление и са искрени и сърдечни, молитвата има резултат. Молитвата има си­ла, когато между вас има хармония.

4 май

Ако човек яде много мед, има опасност да се развали стомахът му. Ако никак не яде мед, пак има опасност за неговия орга­низъм.

5 май

Добрите хора са ключове. Някои каз­ват: "Да се помолим за лошите хора!" Няма защо. Вие ще държите ключа и според нуж­дата ще отваряте или затваряте с него. Ед­но време Илия молил Господа да вали дъжд, защото цели три години Бог бил зак­лючил небето и не пускал дъжд. Така трябва да схващаме въпроса: всеки да знае, че е ключ и че много нещо може да извър­ши. Ако той е верен на своя пост, много полезен ще бъде.

6 май

Първият закон е на страданието. Вторият закон е на изкушението - ду­ховете ви изкушават чрез хората.

Третият закон е на Божественото благословение. Колко велики закони са те! Само да можете да ги разберете. Ще ги нау­чите заедно на теория и на практика.

7 май

Ако у вас се зароди желание да избягва­те хората, пазете се от това. Искам да има­те приятели отвън, от света, а не само меж­ду вас. Защо се женят хората? Нали за да се сдружат? Отсега ще трябва да отворите кесиите си и да давате и на другите. Няма защо да се плашите, защото този, който да­ва, печели всякога повече от този, който взима.

8 май

Лошите мисли в света съществуват, за да калят вашата воля, тъй че ние можем още в момента да неутрализираме тези мис­ли. След всяка радост, след всяка приятна мисъл иде неприятна. Наблюдавайте кол­ко време трае у вас всяка добра и всяка лоша мисъл. Това е нова психология. Трябва да проучаваш себе си, защото ако не знаеш как се проявяваш ти самият, то как ще знаеш външните неща?

9 май

Да коленичиш - това означава закон на самоотвержението, на самопожертването. Като образуваш ъгли при колениченето, то­ва показва, че си готов да слезеш долу и да се пожертваш. Когато спреш и се жертваш за някого, значи ти коленичиш пред него.

10 май

При всяко вдишване и издишване ще мислите едновременно за белия цвят и за чистотата. Добре е да правите упражнения­та си на чист въздух, ако имате в дома си градина. Всяка сутрин ще правите упраж­нение и за ритмично ходене (по 5 мину­ти). С тези упражнения ще помогнете на организма си за възстановяване на равновеенето в нервната система и за премахва­не на дисхармонията, която съществува във вас.

11  май

Вие търсите тайната, Истината на жи­вота някъде вън и ми казвате: "Научи ни как да я намерим!" Научете се да разбира­те себе си и да намирате тази тайна в себе си.

12 май

Под духовен човек се разбира всеки, който живее съзнателно.

13 май

Няма човек с по-силна воля от този, кой­то може да обуздае езика си.

14 май

Когато Слънцето изгрява, всеки трябва да е вън от леглото си, а когато залязва, всеки да е в леглото си.

15 май

Всички, които не изпълняват Божията Воля, те са в грях заченати, а които изпълн­яват Волята Божия, не са в грях заченати. Някой казва: "Ние сме грешни". Да, не от­ричам, че правим грешки, но че сме заче­нати в грях, това отричам. Всички, които изпълняват Волята Божия, са в Любов за­ченати.

16 май

Доброто в човека - то е човекът, то е негов дял. Туй, което ще направите, то е благословение за вашите домове, за ваши­те деца. "Ако опазите закона Ми, ще умоля Отца Си да ви изпрати Духа утешител", казва Христос са своите ученици.

17 май

Когато имате едно добро разположение, трябва да съхраните енергията му в себе си. Важна наука е да съхранявате енергия­та на добрите мисли и желания.

18 май

Като не огорчавате никого, като не ос­кърбявате никого, ще имате повече приятели, повече хора, които да ви обичат.

19 май

Някой ви е обидил; не разправяйте то­ва, което той ви е казал, на други, защото вие го посаждате в техните умове.

20 май

Трябва да храните душата си със здра­ва храна, ума си — със здрави мисли, а сърдцето си - със здрави чувства.

21  май

Когато човек иска да се смири, да се моли вечерно време. Когато иска да се мо­ли за милосърдие, да се моли сутрин. Ене­ргията на Земята сутрин е положителна, а следобед е отрицателна. Същото е и с чо­века. Затова псалмопевецът казва, че ра­достта иде сутрин. Радостта е положител­на енергия, а скръбта - отрицателна. Доб­рото е положителна енергия, злото - отри­цателна. Ако някоя ученичка е слаба, ще помоли другарките си да й помогнат. Ко­гато кажете, че условията са лоши, аз раз­бирам, че нямате книга. Който иска да се учи, не може да каже, че няма условия, че няма време. Поне пет минути имате на раз­положение. Като правите опитите, не до­пускайте мисълта, че не можете да ги правите. Аз не искам изведнъж да направите хубава картина. Може да цапате, но вър­шете работа. Ако не работите, ще платите за това здание, което сте наели. Така че, работим или не, пак ще плащаме. Аз ще направя един ден сметка колко струва ва­шето пребиваване тук, на Земята. Срамота е, при условие, че се харчи толкова много за нас, да не работим нищо.

22 май

Човешката енергия, която е складирана в човешката душа, в известни моменти мо­же да се излее изведнъж, което става при голяма радост или голяма скръб. Затова чо­век трябва да знае как да се радва и как да скърби. И това е изкуство.

23 май

Душата е, която дава тон на тялото. Ко­гато душата ви е чиста, когато в нея е Хрис­товото учение, тялото ви ще бъде здраво и всички неща лесно ще понасяте, и най-големите страдания ще понасяте с най-гол­яма радост. Не забравяйте, че земният жи­вот не е живот на удоволствия.

24 май

Казвам: Ако някои от вас се подлагат на изпит в живота, трябва да знаете, че тия неща са точно определени. Ние знаем тия закони, които определят изпитите в живо­та. Като зная законите, според тях аз зная какво ще ми се случи всеки ден, но никога не правя опити да го отклоня или избегна. Никога досега не съм правил опит да из­меня своята съдба. Защо? Ако изменя своя­та съдба, ще ми се случат неща, сто пъти по-лоши.

25 май

Когато дойде страданието, кажете: "Време е за работа". Гответе се да сеете! Дойде във вас първото добро желание — посейте го и за една година ще видите кол­ко богати ще станете. Това подразбират българите като казват: "Отворили му се очите". Като стане човек богат, отварят му се очите. Например някой беден човек си направи колиба без прозорци; като поразбогатее, веднага си отваря един, два и по­вече прозорци. Който знае, той има про­зорци. Страданията, които ви се пращат, са една необходимост за вашето развитие.

26 май

Преди два дни говорих нещо върху къ­сането на цветята и казах, че всяко откъс­ване на 10 цветчета води след себе си смър­тта на някой човек. Ако кажете някому 10 лоши думи, къщата на някого ще изгори. Ако посеете някъде 10 цветя, някой добър човек ще дойде на Земята. Правете наблю­дения от този характер, за да видите, че това не са само приказки.

27 май

Ще ви кажа какво влияние имат добри­те мисли върху физическото ви тяло. У све­тиите, които са живели дълго време чист живот, се образува една особена приятна миризма, едно вътрешно много хубаво бла­гоухание, наречено нюкс. Когато имате някое хубаво душевно настроение, когато сте били в някакво размишление, вие чувс­твате една приятна миризма - тя е на някой възвишен дух, който ви е посетил. Вземе­те за пример поста: в него се пораждат та­кива мисли и се виждат такива неща, кои­то другите не виждат.

28 май

Кои са здравите хора? Които живеят в добродетелите.

29 май

Не мислете, че мислите и желанията са неща фантастични. Те си имат свой образ и тяло и си живеят самостойно. От тези именно ваши мисли и желания ще бъдат изтъкани в бъдеще вашият мозък, дробо­ве, стомах и т.н. Някои питат: "Защо да мислим добре?" За да може за в бъдеще да си изтъчете нова дреха. Следователно ние приготвяме нова дреха, в която за в бъде­ще ще облечем духовното си тяло.

Устата не е канал за помия.

31 май

От нечистотата на мислите се създава една неприятна атмосфера, от която учениците се демагнетизират.

1 юни

Отидеш в някоя гора, там някой сече дървета. Питай колко искат за това дръв­че, което в този момент секат. Кажи: "Ко­лко искаш, приятелю?" "Двадесет лева." Плати двадесет лева на този човек, но спа­си живота на дървото. Покажете Любовта си!

2 юни

Когато се скарате, съберете се и кажете следната формула: "Христос е равен на у (игрек), 0-0,1 -1". Това е значението на пос­ледния стих от притчата: "Този, който Ме слуша, ще живее в тишина и безопасност, без да се бои от зло". Това е същият закон. .

3 юни

У българите, между всички ученици, има един навик да употребяват в езика си чужди думи, повече латински и гръцки. Например: космос, хиперестезия, ексмоза, ендосмоза, филиотика и т.н. И тогава някой пита: "Ти знаеш ли какво е саркос?" Зная го."Ами знаеш ли какво е немос?" В "сар­кос" има болка, а в "немос" има мисъл. Ко­гато дойде "саркос", коремът става голям, а когато дойде "немос", умът става голям. Всички идеи трябва да съдържат в себе си живот, трябва да имат смисъл. Идея, която не носи живот в себе си, не е идея. Във всяка идея ти ще схванеш само една ми­съл; във всяка идея ти ще схванеш само едно чувство. Във всеки живот ти ще нап­равиш само едно добро дело. Но това дело ще те прекара от едно състояние в друго.

4 юни

Всяка мисъл произвежда физиологично действие върху нас, затова от устата ви трябва само чистота да излиза. Инак ще ви­кате доктори. Не ви трябват доктори, а трябва да потърсите причината на всяка бо­лест. Ще кажеш: "Аз съм направил устата си канал и трябва да я изчистя!" Всички хора са направили устатата си канал и ис­кат да живеят добре. Устата ви трябва да бъде чучур на някоя чешма. Ако имате запичане, наука не може да имате. Червата и стомахът трябва да бъдат свободни.

5 юни

Поставете Христа или видимия Бог вът­ре в себе си и кажете: "В Божията Любов няма промяна!" Мислите ли така, няма да казвате, че сте грешни, защото няма същес­тво, което да е влязло в Божествената Лю­бов и да е получило отказ. Вие не можете да влезете в Божествената Любов и да се радвате, без да я познавате. Като влезете в Божествената Любов, вие ще плувате и все­ки, който не знае да плува, ще се удави. Някой казва: "Аз, като вляза в Божестве­ната Любов, ще изпия само половин ки­лограм вода, за да не се удавя". Да, но там има милиони, милиони килограми вода. За­това всеки ще се държи за Божествената Любов, за да може да плува в нея. Що е плуване? Като ходите по земята, вие твър­дите, че искате да сте в съприкосновение с Бога, но какво излиза? Влачите се. Когато сте във водата, вие ще се потопите в нея. Такъв е законът на плуването. Същият за­кон е и в Божествената Любов, но при нея ще останете на повърхността.

6 юни

Не е кръщение това да те потопят в ко­тела; кръщението е изпит, през който трябва да минеш.

7 юни

Ние искаме физическо подобрение, но най-напред трябва да стане духовно подоб­рение с човека. Най-първо трябва да дой­де изобилието в света. То ще донесе Лю­бовта, след туй разумността и най-после ще дойдат всички блага. По този път ще дойде подобрението на цялото човечество.

8 юни

Всички неща в Природата са отражение на Божествения живот, който е вътре у нас. Отражението показва един образ, който иде отвън. Този образ не си го създал ти, а е чужд. Дойде ли в тебе някоя радост, тя не е твоя, ти не си я създал. Тя като мисъл пътува и се спира за малко време у теб. Добрите мисли пътуват и се спират на раз­лични станции, гдето им е определено. Всяка станция си има свое име. Станциите сте вие. Мислите се спират за толкова вре­ме, колкото им е определено, колкото е престоят на трена.

9 юни

Достатъчно е всеки ден да свършвате една най-микроскопична работа. Напри­мер, ако дадеш на един човек чаша вода, и то е достатъчно. Ще кажете: "Е, чак толко­ва малка работа!" И това е нещо сторено. Друго правило: Не отивайте по разни къ­щи и семейства, когато ви е много тъжно, скръбно, за да ви олекне. Не носете вашия боклук на ближните си.

10 юни

Скърбите и страданията са Божествени­те рала, които разорават почвата и създа­ват благоприятни условия да поникнат Бо­жествените семена на Добродетелта.

11 юни

Гледайте вашето сърдце пълни ли се с добро и изпразва ли се от зло. Това е да знаете какво е празнене и какво е пълнене.

12 юни

Христовият закон е следният: Никога не мислете, че вашата сестра е лицемерна или лоша. Обърнете се към минералното царс­тво, вземете един кристал и го разгледай­те; идете после в растителното царство и разгледайте едно житно зърно; минете след това към животинското царство и като дой­дете до човека, ще видите, че той има та­кива добродетели, каквито няма ни у ми­нералите, ни у животните, ни у растения­та. Това показва, че у човека Господ жи­вее. Тази е причината, заради която мно­зина от вас се спъват. Ако мислите, че ед­на или друга от вас е още зелена, вие не ще можете да се развивате. Ако внесете ед­на погрешка в себе си, вие си препятства­те така, както една малка прашинка, влязла в окото ви.

13 юни

Когато дойдете до въпроса да разбере­те Бога, сърдцето ви ще трепне, ще се смек­чи, и такава светлина ще просияе в ума ви, че ще видите такива неща в света, каквито никога не сте виждали. Ще кажете: "Ако живеем така, как ще се прехранваме?" Жи­веете ли по Бога, при вас ще дойде един велик Учител, ще ви даде една малка пръ­чица, която ще има магически свойства.

14 юни

Всяка мисъл, която е влязла през сърдцето ви, е един разбойник. Такава мисъл не трябва да ви безпокои, но да се държи вън от кошарата.

15 юни

Казвам: Хората трябва да се спират вър­ху хубавото, красивото в живота, а не вър­ху сенките. Някой баща има пет деца: че­тирите са добри, примерни по поведение, послушни, а петото е немирно, палаво, не­послушно. Бащата, майката, братята, сес­трите говорят все за непослушния: де хо­дил, какви пакости вършил, кои деца бил и т.н. Защо трябва всички да се занимават с него? Като се приберат децата в дома си, нека майката и бащата започнат да се раз­говарят с четирите деца, да ги питат какво са свършили през деня, какво имат пред­вид за утрешния ден, и да оставят непос­лушника настрана. Нека те се занимават с добрите си деца и привидно да забравят лошото дете. Ако мъдрецът види това не­послушно дете, ще разбере, че в него се крие една особена черта, която то, като не знае как да изяви, изразява я по съвсем осо­бен, нежелателен начин.

16 юни

Ако между твоята воля и моята воля има дисхармония, Бог е отвън; ако между твоя­та воля и моята воля има съгласие, Бог е отвътре. Той е третият между нас. Ако меж­ду твоята Любов и моята Любов се зараж­да една омраза, едно състезание, Бог е от­вън; ако между твоята Любов и моята Лю­бов става едно сливане, ако се образува ед­но цяло, Бог е отвътре.

17 юни

Трябва да знаете, че в окултната Школа вие идвате, за да се научите да живеете ра­зумно.

18 юни

Всяка мисъл, която минава през вас, ще произведе известен резултат в организма ви, който резултат ще се прояви или сега, или в друг ваш живот.

19 юни

Сега, ако изкарам някоя от вас да пого­вори пет-шест минути, вие не ще можете да я търпите. Ще кажете: "Само тя ли има опитности, и ние имаме такива!" Имайте предвид, че няма двама души, които да имат еднакви опитности.

(1, Ю4)

20 юни

Това, което страда, което въздиша у нас, това е душата, която е затворена. Често ние искаме да премахнем страданията. Стра­данията не трябва да се премахнат, но да се превърнат в радост.

21 юни

Аз определям Бога тъй: Единственото същество, което всякога, във всички мо­менти, мисли за нас. Единственото същес­тво, което никога не ни забравя.

22 юни

Всеки опит, колкото и малък да е, ни­кога не остава без последствия.

23 юни

Ще ви препоръчам няколко правила. За­белязал съм, че някои хора ходят много бързо; а трябва да ходите полека, защото иначе се изпотявате, с което се обясняват леките заболявания.Второ правило: Наблюдавайте какви са цветовете на Слънцето, особено на Еньов­ден. При наблюдението сейте добри мис­ли във вас. Да допуснем, че у вас има изо­билие от добри мисли; трябва да дадете на други, за да си посеят и те от тях, т.е. трябва да ги препращате и на други. Ако между вас има дисхармония, нека тя се намали поне с 50%. Ще ви дам трето правило: Когато ви ка­жат, че две сестри са се скарали, кажете: "Вятърът ги е духал, затова нека се събе­рем и да се помолим на Бога да се по­мирят". Ще им пратите добрите си мисли.

24 юни

Първо трябва да направиш доброто, и после да мислиш.

25 юни

Ако кажеш, че всички хора са глупци, и ти ще станеш като тях. Помни, че ти трябва да мислиш за хората, че са благо­родни, ти трябва да мислиш за човешките души, че са разумни, само че в проявата си като хора те вървят по един крив път, заб­лудили са се.

26 юни

Ще изпълнявате следното: В продълже­ние на десет дни, начиная от 27 юни, ще ставате сутрин към четири часа и в про­междутъка от четири до пет часа ще чете­те Девета глава на Данаила, ще размисл­яте внимателно върху нея, ще се помолите и ще се изповядате пред Бога, като пред духовник, за прегрешенията си, за прегре­шенията на своите близки, за прегрешения­та на народа ви. И ако иска, Господ ще ви прости. С това вие ще изпратите вашето прошение до Бога, а каква ще бъде резо­люцията, това е Негова работа. В това вре­ме и заминалите ваши близки ще се по­молят за себе си и за вас, така че ще има молитва както горе, така и долу - тъй, как­то дървото се храни и отгоре, и отдолу. Ще се оставите в Божието влияние. Ще ядете два пъти на ден: никакво масло и яйца, а само растителна храна. Ще се яде сутрин след молитвата и вечер преди молитвата. Вечер ще ядете преди залязване на Слън­цето, а молитвата и прочитането на Девета глава ще правите след залязването на Слънцето, към осем вечерта. Господ е наложил пост на цял свят. Като закусите сутрин и като се навечеряте, ще благодарите много на Бога. През тези десет дни ще спазвате абсолютен пост на сърдцето и ума си: да няма никаква лоша мисъл, лошо желание, никакво одумване. През тези дни искайте от Бог само важни и необходими неща, а не празни работи. Ще се молите Бог да под­крепи всички ваши сестри и братя, където и да са те; да помогне Господ на всички страдущи, на всички, които се борят със злото. Като молитви може да четете Доб­рата молитва, "Отче наш" и други. Гледайте да не бъде всичко пресилено и в сърдцето ви да е всякога топло. Приближавайте се към Господа с вяра! Имайте вяра в Него­вата благост и доброта. Така ще видите ка­къв е резултатът.

27 юни

Бог казал на човека да завладее всичко, но по един разумен начин, а той разбрал, че трябва да усвои, да завладее всичко само за себе си и да разполага с него, както си иска. Вследствие на това се зародили онези желания, които сега съществуват у хората и ги спъват на всяка стъпка.

28 юни

Всеки се повдига чрез своите действия. Спазвате ли този Божествен принцип -умът и сърдцето ви да са в съчетание, вие ще имате в себе си Христа и учениците Му. Тогава, като прилагате Христовото учение, ще разберете Божествения живот, който се изразява в Природата и ще знаете как да възпитавате вашите домашни.

29 юни

Ако някой е болен, ще се съберете у не­го на молитва, макар и да е скаран с някои от вас. Ще кажете: "Господи, ние сме ре­шили да работим тъй, както Ти искаш, за­това сме се събрали да ни научиш как да живеем!"

30 юни - Ние, съвременните хора се нуждаем са­мо от едно: да се обърнем към Бога. Ако всички държавници биха се обърнали към Бога с молба: "Господи, ние употребихме всички методи за поправянето на света, ка­жи ни един начин, по който да то опра­вим!", помолят ли се от сърдце, този ме­тод ще дойде. Той е много прост, но като го приложат, ще дойде Господ в света и ще помогне на хората. Този закон ще про­работи и в държавата, и в църквата, и в училищата — навсякъде.



Тагове:   май,   юни,   мисли всеки ден,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: snow4eva
Категория: Лични дневници
Прочетен: 651820
Постинги: 81
Коментари: 136
Гласове: 230
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031