Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2010 15:51 - Сусамов тахан
Автор: snow4eva Категория: Лични дневници   
Прочетен: 42275 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 18.02.2010 15:57


image

Сусам и сусамов тахан

Сусамът е маслодайна култура, основна съставна част на средиземноморската диета, но много използван в ивицата чак до Китай. У нас се сее основно в Хасковско (Харманли-Свиленград) и от него след смилане се получава гъста каша наречена тахан. Малка част от сусама се използва за поръсване на гевреци, друга част за сусамово масло, останалото отива на тахан, от който с прибавяне на захар и корена чувен се прави халва. Сусамова тахан халва.

Зърната на сусама трябва да бъдат смачкани или сдъвкани, за да са полезни. Иначе преминават транзит през червата.

Масленият състав на сусамовото масло не е нищо особено: 14.2% наситени, 39.7% мононенаситени и 41.7% полининаситени (омега-6). Е, по-добре е от олиото. Най-важното при сусама и маслото му е наличието на едни субстанции, наречени на английски lignans (на български ще ги наречем лигнани, не срещнах друг превод. Но не са фибри!) Такива лигнани в маслата има най-много в лененото семе, но най-полезни са тия в сусама. Наричат се сезамин и еписезамин, масленоразтворими са и на се променят при загряване. Количеството им е от порядъка на 30мг на 100гр сусам.

Какво им е толкова ценното?

Първо: Могат рязко а смъкнат синтеза на холестерол, блокирайки същевременно резорбцията на диетичен холестерол. И за разлика от статините - Лескол, Крестор и др.,  дори смъкват нивото на чернодробните ензими.(ALT, AST)

Второ:Действат укрепващо и оздравяващо на черния дроб, особено в случаите на системни алкохолни натоварвания.

Трето:Способстват за изгарянето на мазнините. Това става извън митохондриите на клетките(където е обичайно) в така наречените пароксизоми, чрез активиране на PPARα  (активиращия рецептор на пароксизомния пролифератор алфа - брей, не вярвах, че съм го запомнил!) и така ускорява отслабването. Но това е друга тема. Ако се интересувате - четете сайтове за боди билдинг.

Четвърто: и най-важно - мощно синергира с омега-3 мастните киселини.

Ония ензими (по-горе), които прeобразуваха омега-3 и омега-6 мастните киселини, не стига, че са малко и не достигат, ами и са капризни. Винаги предпочитат да преобразуват омега-3 пред омега-6. Това значи, че в присъствие на омега-3 киселини, омега-6 почти не се преобразуват. Това важи най-вече за първия ензим - Δ6-десатураза (делта-шест десатураза).

Какво провят сезамина и еписезамина? Те имат качеството пък да блокират ензима  Δ5-десатураза. Той преобразува EPA в DHA при омега-3 и  GLA в ARA при омега-6. Ползата? Ми много просто - ние DHA си имаме в рибеното масло готова, а от EPA се получават противоъзпалителни ейкозаноиди -точно това искаме! От другата страна (при омега-6), обаче се блокира превръщането на GLA в ARA и там вместо провъзлалителни ейкозаноиди от АRА, получаваме противовъзпалителни от GLA (от първи порядък). Още по-добре е ако пием и масло от пореч.

Сусамът, таханът и маслото са много полезни. Не забравяйте обаче, количествата - 30мг в 100г! Значи трябва да приемате 20-50 г тахан на ден за да очаквате ефект.

И още за таханът....

Признат е от народната медицина като елексир за стомашно-чревния тракт. Приеман сутрин на гладно, по 2-3 супени лъжици е отлично средство за профилактика при язва и гастрит.
Поради голямото си съдържание на калций, сусамовия тахан се препоръчва за заздравяване на костно-мускулната система. Особено подходящ е за приемане от деца – за укрепване на организма, както и за жени в напреднала възраст – срещу остеопроза.
Отлична закуска за хора от всякакви възрасти. Приема се като се разбърка с равни части мед, за предпочитане сутрин.
 
Сусамът - това 2 милиметрово семенце е:

"за здрави кости, коса и дълголетие

Между лечебните му свойства може да се съобщят:
- допълва енергията на бъбреците, която повлиява качеството на костната тъкан (при остеопороза напр.), също образуването на кръвта (при анемия), повишава количеството и качеството на спермата (безплодие при мъжете), повлиява качеството на косата-нейния растеж, също повлиява слуха
- профилактика и лечение на запека, също при суха кашлица
- сусамът трябва да бъде ежедневно допълнение към храната при жените в менопаузата – при горещи вълни, изпотяване, безсъние, сърцебиене, слабост
- при жени с преждевременна и силна менструация
- при хора с надмерно изпотяване, хиперактивност, склонност към повишено кръвно налягане, сърдечни заболявания, мозъчни проблеми
- външно сусамовото масло се използва при болки в ушите, кожни изгаряния, като се нанася с памуче. При повишена температура помага за снижаването й като се маже кожата със сусамово масло.
- увеличава продължителността на живота


Модерната диетология:

Сусамът съдържа тези най-важни вещества:

20% белтъчини
50% растителни масла
захариди 16%
9 % влакнести вещества

витамини – тиамин (В1),
рибофлавин(В2)
ниацин(В3)
каротени

минерални съставки – сусамът е отличен мултиминерален природен продукт-
в 100 гр. сусам има:

калций до 1500 мг. !!!
магнезий -350 мг.
желязо – 10 мг.
цинк – 10 мг.
калий – 410 мг.
фосфор – 890 мг.

този състав го прави подходящ при лечението на :

високото съдържание на олганичен калций, магнезий, фосфор – при лечението и профилактиката на остеопорозата и костните счупвания. Препоръчва се на бременните и кърмещи жени

високото съдържание на желязо – подходящ при жените и при анемичните хора
високото съдържание на витамини от групата В и магнезий, фосфор – подходящ при неврологични заболявания вкл. депресии, неврози. По същият начин е подходящ при студенти, спортисти, хора работещи тежък физически труд
високото съдържание на ненаситени мастни киселини и магнезий - подходящ при сърдечно-съдови заболявания

високото съдържание на цинк подобрява имунната система и метаболизма в организма

високото съдържание на каротени и магнезий, калций и цинк са лекарство за очите, косата, лигавиците, ноктите

сусамовото мляко може да замести кравето мляко при хора с непоносимост към лактозата

Най-добре е да се консумира природен необелен сусам, защото състава на минералите и витамините се снижава при отстраняването на повърхностните обвивки на семенцето.

Колко е впечатляващо – толкова малко семенце, а може да помогне при твърде големи проблеми.............


....една вкусна, лечебна чаша сусамово мляко дневно при много здравословни проблеми вкл. и фрактури:

100 гр. сусам
200 гр. вода
1 лъжица мед

всичко това се слага в подходящ съд и се размиксирва (с този миксер, който има перка на края), докато се получи бяла течност (бяла, защото при разкъсването на сусамовата обвивка се излива маслото, което с водата образува емулсия)
По желание може да се прибави и един банан на парченца и да се разбие с миксера - получава се прекрасно лечебно питие, което няма конкуренция между лекарствата и "хранителните добавки"

Сусам при бременни, кърмачки, малки деца, подрастващи, активно спортуващи, млади и порастнали, здрави и болни, за здраве, красота и дълголетие!
 

Мнения:

Най- голямата вкусотия която съм яла е сусамов тахан с мед 50/50 с добавки... примерно аз слагам 2 лъжици тахан с 2 лъжици мед в чаша, начупвам сурови орехи 5, 6 на бр. и добавям 10-на сушени череши (купувам ги от здравословните магазини).
Трябва да се разбърква много бързо, че бързо стяга и става доста твърдо като халва и си го хапвам с лъжичка, че даже не ми и стига
Но, знам нещо още по вкусно на който му се занимава,  същата смеска разбира се в по големи количества от всички съставки и след като се втвърди след разбъркването се правят топчета от сместа и се овалват в кокосови стърготини и волааа... бонбони рафаело. (разбира се съхранявайте в хладилника)

 

***

Аз използвам сусамовия тахан за лечение на запек. Сутрин си правя чаша мляко с 1 супена лъжица тахан и 2-3 супени лъжици овесени или пшенични трици. Млякото е обезмаслено.

Правя си и домашен хляб с тахан - просто в рецептата замествам мазнината със същото количество тахан. Вкусът почти не се усеща в хляба. Мажа го и на филия вместо масло. Добавям си го и в овесените ядки (прясно или кисело мляко, сурови овесени ядки, сушени плодове). За няколко години така свикнах с вкуса, че вече ми е приятен.

 

***


рецепта за сусамови топчета

    * 200 г сусамов тахан
    * 250 г мед
    * 1 ч.л. ванилова есенция
    * 1 ч.л. канела
    * 60 г стафиди
    * 200 г овесени ядки
    * 100 г орехови ядки
    * ром или коняк

Начин на приготвяне:

Стафидите се накисват в малко ром или коняк за 30 минути. Отцеждат се добре. В купа се смесват сусамовия тахан, меда, ванилията, канелата и отцедените стафиди. Добавят се смлените орехови и овесените ядки. Всичко се смесва много добре. От тестото с влажни длани се оформят топки, колкото голям орех. Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене и се притискат леко. Пекат се 12-15 минути в загрята фурна, докато краищата им започнат леко да покафеняват. След като се извадят от фурната се оставят за 2-3 минути в тавата. Подреждат се върху решетка, докато изстинат напълно.





Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. nagodi62 - Благодаря за информацията! Това не ...
18.02.2010 16:45
Благодаря за информацията! Това не го знаех, но сусамът ми харесва.
цитирай
2. plamenshopov - Много е полезен!
25.02.2010 00:52
И насища много, ако се намаже течен (финно смлян) сусам с мед на филийка хляб.
цитирай
3. анонимен - Като преписвате,
30.10.2010 20:02
поне дайте източника - доста от нещата са "взети" от сайта БГ-мама и по-конкретно от тази тема - http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=422612.0. Моля, цитирайте източника си!!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: snow4eva
Категория: Лични дневници
Прочетен: 652967
Постинги: 81
Коментари: 136
Гласове: 230
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930