Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2010 16:15 - Боб - рецепти
Автор: snow4eva Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3516 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 17.02.2010 16:16


Рецепти за вкусен боб

500 г боб
1 голям или 2 малки моркова
1-2 глави кромид лук или 1 стрък праз
1 чушка (ако има)
2 домата или 2 с.л. доматено пюре
1 ч.л. червен пипер
чубрица, джоджен, пресен магданоз
С това количество продукти пълня трилитрова тенджера.

Бобът се почиства, измива и накисва поне в 3 части вода за 8 часа. На сутринта водата се излива (аз си поливам с нея бурените на балкона) и бобът се слага да се вари със студена вода. Добре е да се изхвърлят зърната, които не са набъбнали, защото те така или иначе няма да се сварят. След като заври, водата се изхвърля, зърната се измиват и пак се слагат да се варят (пак в студена вода). Докато заври отново, се отстранява пяната. След завирането се намалява огъня и се добавят 1 с.л. захар, 1 с.л. олио и 1 с.л. ракия (може и да не се прави) за по-бързо сваряване. Когато зърната са почти омекнали, се прибавят нарязаните моркови и лук, по-късно и чушката (може и печена, още по-вкусно става). Подправя се с чубрица.
В ястието трябва да има достатъчно вода, ако се налага, се долива вряла.
Слагат се доматите, джоджена и червения пипер и след още няколко минути се отстранява от огъня. Наръсва се с пресен магданоз.

Понякога правя и запръжка, но напоследък не ми понасят много запържените храни. Брашно не слагам.
Поднася се с прясноизпечена питка.

Как разбирам, че бобът се е сварил: бъркам с широка дървена лъжица и когато зърната спрат да тропат при допира с лъжицата, значи са достатъчно омекнали.



Боб чорба в гърне


Продукти:
200 гр фасул зрял
50 гр лук кромид стар
1/2 ч.л. червен пипер
рецепта

Приготвяне:
1.Изчистеният и измит фасул се поставя в пръстено гърне и се залива с 5 чаени чаши студена вода
2.Прибавят се едро нарязаният лук и червеният пипер
3.Гърнето се захлупва и се слага на тих огън
4.Чорбата се вари до сваряването на фасула
5.Посолява се на вкус и се поднася.



Боб чорба



Продукти:
300 гр фасул зрял
100 гр лук кромид стар
1 чубрица
1 ч.л. джоджен сушен
рецепта

Приготвяне:
1.Почистеният и измит фасул се кисне 8 часа в студена вода, след което му се сменя водата и се вари около 30 минути
2.Отцежда се, залива се с 6 чаени чаши топла вода и отново се вари, като към него се прибавят ситно нарязаният лук и 1 ч.л. сушена чубрица
3.Чорбата се посолява, след като се свари фасулът
4.Поднася се поръсена с джоджен.


Боб яхния

Продукти:
500 гр.зрял фасул
2 моркова
1/2 консерва домати или 3 – 4 с.л.доматено пюре, размито във вода
олио
1 голяма глава лук
джоджен
2 с.л.брашно
1 кубче бульон
1 ч.л.сода
сол

Начин на приготвяне:
Бобът се измива и се накисва в гореща вода. Достатъчно е около 1 час време. Бобът се отцежда, изсипва се в тенджера и се покрива с вода. След като първата вода заври, тя се изхвърля.
Добавят се морковите, настъргани на ренде, доматеното пюре, кубчето бульон, джодженът и лъжичката сода, за да се свари по – бързо бобът. Залива се с около 2 л.вода. След като яденето заври, се оставя да къкри около 1 и 1/2 - 2 часа.
Ако е необходимо, се добавя още сол, на вкус.
Прави се запръжка от олиото, брашното, за сгъстяване, лука, нарязан на ситно, и червения пипер.



Манастирска фасул чорба

* 300 г фасул
* 1 глава лук
* 2-3 домата
* 1-2 моркова
* 1 резен целина
* 3 вс.л. олио или зехтин
* 1-2 люти чушки (ако обичаш лютивичко)
* джоджен
* магданоз
* сол

Почистеният фасул се мие и се накисва от предната вечер във вода. Отцежда се, залива се с около литър студена вода и се слага на огъня. Загрява се бавно, докато кипне, след което се поставя мазнината. Вари се на тих огън с капак.

Когато поомекне, се прибавят морковите, целината и лука, нарязани на ситно и лютите чушки цели. Така се доварява, докато омекне съвсем. Накрая се слагат нарязаните домати, магданозът и джодженът и се посолява. Оставя се да ври още малко (5 мин) и се сваля от огъня.


боб по селски в гювечета


стара българска рецепта, за да стане празнчно ястието се запича в гювечета във фурната и се поднася с топла пита

250 гр зрял (смилянски) боб
1 морков
1 глава кромид лук
2 с.л. олио
2 с. л. доматено пюре
бялата част от 1 стрък праз
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. чубрица
1 ч. л. джоджен
1 ч. л. сух магданоз
1 стрък целина
сол на вкус

Фасулът накисвате за 24 часа в студена вода. Сварявате го по стандартната процедура в 3 различни води, без да се посолява, като няколко черпака от бульона заделяте.

Лукът нарязвате наситно, а морковът настъргвате. В сгорещеното олио за около минута запържвате червения пипер, лукът и морковът, прибавяте свареният и добре изцеден фасул и поръсвате с нарязаната на едро целина, джоджен и останалите подправки.

Разреждате разтвореното в малко вода доматено пюре и заделения бульон от фасула и се оставя да поври, докато остане на мазнина.

Сервирате боба поръсен с накълцан на ситно праз. За този боб основната подправка е джоджен!

Идея: Това е рецепта, която по традиция приготвям за Бъдни вечер. Много ефектно се получава, ако разпределите боба в гювечета и го запечете във фурната за 10 минути.
Поднася се с туршия или зимана салата от настъргана ряпа и моркови и препечен хляб или топла пита.


Пълнени чушки с боб и ориз

Рецепта на едно класическо ястие за трапезата на Бъдни вечер, дошло с традицията и опита на българката

* 12-15 сухи червени чушки
* 1 голяма глава лук
* 2 моркова
* 1 ч.ч. боб, сварен и изцеден
* 1 к.ч. ориз
* 2 домата от консерва или 3 с.л. доматено пюре
* 1 с.л. червен пипер
* чубрица
* черен пипер
* магданоз

Пиперките се заливат с гореща вода за да омекнат. След това се измиват и се почистват от семето. Дребно нарязаният лук и морковите се задушават в тиган със сол, олио и 1 чаша вода. Разбъркват се и се прибавят доматите, оризът, магданозът и чубрицата. Поръсва се с червен и черен пипер. Към пълнежа се добавя сварения фасул. Пиперките се напълват с плънката и се нареждат в тавичка. Прибавя се чаша вода и малко олио.
Пекат се около 30 мин. до приятно зачервяване.



Боб в тава


Продукти:

половин пакет зрял бял боб
100-150г ориз
сол
черен пипер
червен пипер
чубрица
малко олио

Начин на приготвяне:

* Бобът се сварява добре.
* Изцежда се от водата и се изсипва в тавичка.
* Леко се запържва със червеният пипер - може да добавите и малко брашно.
* След това отливате с малко вода и прибавяте оризът и останалите подправки.
* Слага се в предварително загрята фурна докато оризът се свари и яденето се запече леко.




Гласувай:
1
0




Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: snow4eva
Категория: Лични дневници
Прочетен: 298346
Постинги: 80
Коментари: 136
Гласове: 221
Архив
Календар
«  Юли, 2014  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031