Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2010 14:30 - Билка ГЛУХАРЧЕ
Автор: snow4eva Категория: Лични дневници   
Прочетен: 9045 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 16.02.2010 14:37


БИЛКАТА УСКОРЯВА ОБМЯНАТА И ДЕЙСТВА КАТО “ИЗТРЕБИТЕЛ” НА МАЗНИНИТЕ Д-р Атанас Михайлов  
image   Американски манекенки наскоро преоткриха глухарчето. Те ползват билката за отслабване. Според 23-годишната Ирена Милянкова, топмодел на "Визаж", която е работила в Ню Йорк, стройните красавици са пощурели по диета с грейпфрут и чай от глухарче. Диетата е проста: изяждате половин розов грейпфрут преди всяко хранене и изпивате чаша чай от глухарче (стрък или корен) за десерт. Резултатът - обмяната на веществата се ускорява и действа като "изтребител" на мазнините.
image   Растението стимулира дейността на червата и помага на черния дроб да преработва мазнините. Другият ефект от билката е, че тонизира и винаги се чувствате във форма.  Новата мания на красавиците от подиумите има дълбоки корени. Открай време немската народна медицина препоръчва едномесечни пролетни кръвоочистителни курсове с глухарче. Може да се пие чай от стръкове или корени, но при диетите за отслабване корените са за предпочитане.Те съдържат до 40% инулин, вещество, което е важно за възстановяване на чревната ни флора, много често увреждана от антибиотици или неправилно хранене.Ако се върнем още по-назад към Средновековието, също ще открием полезни съвети за диворастящото растение.  Според Амасиаци, голям средновековен лечител, личен лекар на турския султан Мохамед II,  глухарчето "помага при вода в корема и притежава отпушващи свойства. Прочиства черния дроб и далака, отстранява материята, която затлачва тънките проходи и отваря порите на кожата".В наше време се използва при лечение на жлъчни заболявания, увеличен черен дроб и асцит (задържане на вода в корема).  Освен това се препоръчва за „източване" на излишните течности в тялото. То е от особена полза при жени, които страдат от предменструален синдром и сърдечно болни. Козметичният ефект върху порите на лицето също не е за пренебрегване. Чаят е прост и евтин начин да освежим тена и да се погрижим за кожата, която през пролетта носи "следи" от изтощение от зимата. За жалост билката доста се подценява. Ето например какво може да прочетете  в интернет форумите: Ani - " Малеее, ако някой друг ми беше казал за свойствата на това растение, щях да му се изсмея. 3-годишната ми дъщеря си играе много с него като прецъфти. Веднъж видях един мъж да бере глухарче.  Попитах го: "Как ще го приготвяте?" Той се засегна сериозно: „Аз да ям тоя бурен! Имам зайци, за тях го бера." . Използват се всички части на растението Глухарчето е изключително ценна и вкусна храна с чудесни лечебни свойства. Използват се всички части. През пролетта най-често от младите листа се приготвят салата, каша, суфле.В миналото тези манджи са били по-често на трапезата в сравнение с днес, особено у нас. В доста европейски страни се култивира. Все пак най-ценно и най-търсено на западните пазари е диворастящото глухарче. У нас то не се предлага по пазарите. Тези, които го познават, си го берат сами.Високото съдържание на витамин С, органичните киселини и най-вече ябълчната определят глухарчето като "чистач" на кръвта. То се препоръчва при склонност към образуване на жлъчни и бъбречни камъни, при подагра, ревматизъм и артрити. Съвременните клинични наблюдения го утвърждават като една от основните билки при жлъчно-чернодробни заболявания.Младите листа на глухарчето имат пикантен, леко горчив вкус. При желание той може да се тушира, като се смесват с други листни зеленчуци. По-късно напролет горчивият вкус на листата се усилва и тогава то може да се комбинира с други зеленчуци за приготвяне на салата. . Рецепти
image   Суфле с листа (4 порции по 305 калории)300 г листа от глухарче, 100 г киселец, 2 яйца, 2 с. л. брашно, 300 г прясно мляко, 50 г кашкавал, 1 с. л. галета, 50 г масло.Почистените и измити листа от глухарче и киселец се нарязват на ситно и се задушават в малко вода. Брашното се препича до златист цвят, добавя се половината от маслото и се бърка до получаването на трохи. Размива се с млякото и се смесва с глухарчето и киселеца. Кипва се и се сваля от огъня, с непрекъснато бъркане се сипват разбитите жълтъци. След тях се слагат разбитите на сняг белтъци. Изсипва се в намазана с масло и поръсена с галета форма. Отгоре се стърже кашкавалът и се слагат парченца от останалото масло. Пече се в умерена фурна.
image   Салата (4 порции по 100 калории)300 г листа от глухарче, 100 г киселец, 50 г майонеза (може и млечна майонеза), 15 ореха (около 50 г), сол.Листата от глухарчето и киселеца се почистват и накисват в подсолена вода. Нарязват се на ситно, внимателно се смесват с майонезата, ако е необходимо, се солят. Отгоре се ръсят счуканите или смлени орехи. С консервирани домати(4 порции по 105 калории)300 г листа от глухарче, 100 г консервирани домати, 2 с. л. сметана, 3-4 скилидки чесън или 2-3 стръка млад чесън, 2 яйца, сол.Листата от глухарчето се почистват и накисват в подсолена вода. Нарязват се на ситно. Доматите се отцеждат от сока и се нарязват. Скилидките чесън се накълцват на ситно, а зеленият чесън се нарязва. Посолява се и се размесва внимателно със сметаната. Гарнира се с нарязани твърдо сварени яйца.

ЧАЙ Пие се 3 пъти дневно Две супени лъжици стръкове глухарче се запарват 10 мин в  половин литър вода. След като изстине, запарката се прецежда. Пие се 3 пъти дневно по 1 винена чаша (около 120 мл) 30 минути преди хранене.Ако се използват корени, чаят се приготвя по следния начин. Две супени лъжици  се варят 5 минути в половин литър вода и след изстиване отварата се прецежда. Пие се 3 пъти дневно по 1 винена чаша (около 120 г) 30 мин преди хранене. Единствената разлика е, че корените се варят, а стръковете се запарват.


Тагове:   отслабване,   билка,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. plamenshopov - Листа от глухарче!
25.02.2010 00:59
Салата от листа на глухарче помага срещу анемия, за усвояване на желязото в червата. Дръжките също могат да се ядат. От цвета се прави сироп. Глухарчето детоксира черния дроб.
Благословение!
цитирай
2. анонимен - lwocEUGQnqxW
03.07.2011 15:51
What a great rsoeruce this text is.
цитирай
3. анонимен - PbfDtmcSJTleKjm
04.07.2011 10:34
FIF5Ej <a href="http://ghscdmvjlvxc.com/">ghscdmvjlvxc</a>
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: snow4eva
Категория: Лични дневници
Прочетен: 652970
Постинги: 81
Коментари: 136
Гласове: 230
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930