Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2010 16:27 - Елда /гречка/
Автор: snow4eva Категория: Лични дневници   
Прочетен: 20475 Коментари: 17 Гласове:
0

Последна промяна: 20.01.2010 11:34



Елдата е кафяво звънце с формата на ръбест лешник и големината на леща. Тя е традиционна руска храна, Можеш да я намериш в магазините за диетични храни. Килото е малко над 3 лева. На англейски е “buckwheat”, а на руски - “гречиха” (или “гречка”).

Състав:

В 100 гр. продукт:
калоричност- 329 кКал
белтъчини-12,6 г
въглехидрати-68 г
мазнини-2,6 г
баластни в-ва-16,8 г
калций-114 мг
желязо- 3,9 мг




100 грама елда съдържат 11.7 г.
белтъчини, 3.9 мг. желязо и са много богати на калций -114 мг.!!! А на етикета пише, че 100 гр. съдържат около 300 ккал.
Помага за остеопороза, слабост и анемия и действа укрепващо за нокти и коса!

Произхожда от Азия, но вече се отглежда и в Европа, Северна Америка и в страните от бившия СССР.

Отслабване с елда

Елда? Тя е царицата на отслабването. Въпреки че често е възприемана като зърнена култура, всъщност елдата не е житно растение, а отделен вид. Вкусна и полезна, за нищо на света не пропускайте да я включите в диетичното си меню.  

Елдата съдържа много белтъчини, които се усвояват добре. Тя увеличава мускулната сила и издръжливост. Затова е много полезна за активно спортуващите. Богатото съдържание на желязо, калций, калий, йод, фосфор, цинк и други минерали я прави незаменим “продукт на красотата”. Елдата подхранва кожата, косата и ноктите. В нея има също органични киселини (лимонена, ябълкова) и витамини А, С, РР, P и от групата В в балансирано съотношение. Богата е на флавоноиди, които помагат за забавяне процесите на стареене.

 

Несъмнено елдата е много ефективна при отслабване. Особено в съчетание с мляко, тъй като заедно подобряват работата на стомашно-чревния тракт. Поредният куриоз! Родината на елдата е Индия, най-популярна е в Русия (там е наричана гречка), но най-добрата диета с елда е разработена от шведски диетолози. Колко време ще я спазвате, зависи от килограмите, които искате да свалите. Самата диета е добре балансирана, нормализира обмяната на веществата и е особено подходяща за студения сезон.

 

Шведска диета с елда


Понеделник
Закуска:
1 чаша прясно мляко, 1 купичка каша от елда 
Обяд: 100 г кашкавал, салата от домати, червени чушки и лук, 1 чаша топло прясно мляко
Вечеря: 3 варени картофа, 200 г варено настъргано цвекло, подправено с нискомаслена сметана, 1 филийка пълнозърнест хляб

Вторник
Закуска:
1 чаша прясно мляко, 1 купичка каша от елда
Обяд: 250 г варена риба, 2 варени картофа
Вечеря: 1 зелева салата, 1 варено яйце, 1 чаша топло прясно мляко

Сряда
Закуска:
1 чаша прясно мляко, 60 г кашкавал, 1 филийка пълнозърнест хляб
Обяд: 250 г печено пиле, 1 салата от зеленчуци по избор, 1 чаша сок от ябълки
Вечеря: 150 г картофено пюре, 80 г кашкавал, 1 филийка пълнозърнест хляб, 1 чаша топло прясно мляко

Четвъртък
Закуска:
1 чаша сок от ябълка, 2 препечени филийки пълнозърнест хляб
Обяд: 1 купичка каша от елда, 1 малко парче варено телешко месо, 2 портокала
Вечеря: 100 г варен ориз, 150 г салата от домати, лук и олио, 1 чаша топло прясно мляко

Петък
Закуска: 1 чаша плодово кисело мляко, 1 портокал
Обяд: 1 пилешка пържола на скара, 100 г варени картофи, 1 чаша чай
Вечеря: 1 ябълка, 1 грейпфрут, 1 чаша портокалов сок

Събота
Закуска:
1 чаша прясно мляко, 1 купичка каша от елда
Обяд: 150 г варени картофи, 150 г варено телешко месо, 1 ябълка, 1 портокал
Вечеря: 100 г варен ориз, 1 зелева салата, 1 грейпфрут

Неделя
Закуска:
1 чаша прясно мляко, 150 г варен ориз
Обяд: 200 г варена или печена риба, 100 г варени картофи, 1 ябълка, 1 чаша портокалов сок
Вечеря: 1 пилешка пържола на скара, 1 салата от сезонни зеленчуци, 1 филийка пълнозърнест хляб, 1 чаша сок от ябълка 

-----
Ето още една диета с елда от руския форум, но е доста драстична:

http://diet-diet.ru/ves/dieta-106.htm
  /на руски/

а ето и на български същото:
http://www.dieti-otslabvane.com/%D0%94%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%B0_%D1%81_%D0%B5%D0%BB%D0%B4%D0%B0%28%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%87%D0%BA%D0%B0%29

Аз бях много предубедена относно тази култура, защото съм чувала най-различни неща, но вчера се престраших и останах очарована от резултата! Ето по какъв начин я приготвих:

100 гр. са 1/2 чаша елда, която залях с 2 чаши вода, 5 мин. след като завря беше готова. Сложих я в гевгир под студената вода, леко промих, върнах в тенджерката за 5 мин. и добавих мъъъъничко масло и бучка сирене натрошено, разбърках няколко пъти и беше готово!

Освен в този солен вариант – вместо сирене може да се прибави 1 ч. л. кафява захар. Още не съм пробвала!

И още една интересна рецепта от нета:

За 8 кюфтета стандартен размер

1 ч.ч. елда
2 ч.ч. вода
подправка за кайма 1 малка глава лук или 1 стрък зелен лук

Елдата се сварява във водата докато зърната се разпукнат хубаво - 15-20 мин.
Изплаква се много добре под студена вода. Пасира се с малко вода без да се цели съвършено гладка смес. Сушените заленчуци се слагат в много малко вода няколко мин. на огъня, колкото да си пуснат ароматите. Прибявят се към пасираната елда, слага се нарязания наситно лук и другите подправки.
Разбърква се добре и се оформят кюфтета като за скара, които се пекат 20-25 мин при 200С (аз ги пека върху хартия за печене)
Готовите кюфтенца могат да се полеят с някакъв сос с чесън - много добре се получава или само с малко зехтин и счукан чесън.

Освен вкусно
е и диетично!

 





Тагове:   диета,


Гласувай:
0
0



1. анонимен - elda
14.06.2010 23:35
namam dymi za tazi dieta mnogo e polezna i mnogo barzo se svalat kologrami koito neiae probval ne e vidal efekta az li4no sam mnogo dovolna
цитирай
2. snow4eva - Аз ям всеки ден елда!
15.06.2010 09:59
Така е, благодаря за коментара.
Преди време "нахвърлях" тук разни режими, с единствената цел когато нещо искам да погледна - да е на едно място. През последните 5 месеца, направих 5 поредни житни режима, с които свалих почти 20 кг. След захранването и преминаване към "нормално" хранене, промених и хранителния си режим.
Сега, елдата присъства на всеки мой обяд - приготвям си я в кутийка с 1 парче сирене и от понеделник до петък - това обядвам.
Засища ме, знам, че е полезна, закуската и обядът са ми еднакви, нещото по-различно са вечерите, но и там се придържам към салата, чаша-две вино и по 1-2 парчета от различни видови сирена.
А в менюто си съм включила всеки ден и по 1 чаша кефир.
Чувствам се добре и смятам да си продължа елдата. Не ми омръзва!
Жалко, че след толкова години чак я открих.
Но по-важното е, че това се случи! :)
цитирай
3. анонимен - Страхотна тема!
19.06.2010 17:22
Поздравления! Хубаво е в менюто ни да присъстват повече растителни храни,толкова богати на вит.и минерали.Днес си взех първата елда и ще пробвам как ми допада повече- солена или сладка.
цитирай
4. snow4eva - Видовете елда
20.06.2010 13:57
Благодаря за поздравленията!
Исках да добавя нещо...
Аз използвам този вид - http://biozona.eu/images/sierra/Grechka.jpg
Начинът на приготовление е следния: изсипвам 1 чаша елда в тенджерка, изплаквам я със студена вода, която изливам и сипвам гореща вода, докато я покрие и дори доста отгоре. Поне 2 часа трябва да остане захлупена и е готова. Не я варя. След това обаче през цедка и течаща вода я изплаквам.
Бях купила друг вид, от който не съм доволна: http://www.suicom.com/cms/images/img454-krina_EN39.jpg
Тя не става с гореща вода. Пробвах... и после трябваше да я сваря - стана на каша и доста неприятна.
Пробвайте първата - много е добра и като приготовление е много лесно - не се вари! За 2 часа се разпуква.
Едната чаша елда ми осигурява 3 хранения. Ям я с малко сол и парче сирене.
Пробвайте.
цитирай
5. анонимен - От скоро и аз включих гречката в менюто си. Ям я предимно сурова като в 1 чаена чаша слагам 2 супени лъжици гречка и я заливам с вода (студена) и след 2-3 часа
21.06.2010 22:53
snow4eva написа:
Благодаря за поздравленията!
Исках да добавя нещо...
Аз използвам този вид - http://biozona.eu/images/sierra/Grechka.jpg
Начинът на приготовление е следния: изсипвам 1 чаша елда в тенджерка, изплаквам я със студена вода, която изливам и сипвам гореща вода, докато я покрие и дори доста отгоре. Поне 2 часа трябва да остане захлупена и е готова. Не я варя. След това обаче през цедка и течаща вода я изплаквам.
Бях купила друг вид, от който не съм доволна: http://www.suicom.com/cms/images/img454-krina_EN39.jpg
Тя не става с гореща вода. Пробвах... и после трябваше да я сваря - стана на каша и доста неприятна.
Пробвайте първата - много е добра и като приготовление е много лесно - не се вари! За 2 часа се разпуква.
Едната чаша елда ми осигурява 3 хранения. Ям я с малко сол и парче сирене.
Пробвайте.

цитирай
6. анонимен - Боряна
01.09.2010 14:07
:) Здравейте и аз обичам да си похапвам елда :) но искам да попитам snow4eva от къде си взимаш кефир ? Благодаря предварително !!! Поздрави :)
цитирай
7. snow4eva - кефир
01.09.2010 15:05
Здравей, Боряна!
Кефирът се прави от една гъба, която я имам от миналата година и поддържам с прясно мляко. Периодично тя нараства и мога да давам от нея. Ако си от София - няма проблем да се срещнем и да ти дам. Пиши ми... ако искаш, остави мейл за връзка.
Поздрави :)
цитирай
8. анонимен - Боряна
02.09.2010 00:52
Здравей, snow4ever, благодаря за бързия отговор! Мейлът ми е fenka_ahm@abv.bg . Ще чакам с нетърпение писмото ти :) Благодаря предварително !
Поздрави !!!!
цитирай
9. snow4eva - кефир
02.09.2010 09:41
Писах ти мейл.
Поздрави!
цитирай
10. анонимен - Много МЕРСИ!!!
15.10.2010 20:27
Бяхме купили гречка с жена ми и стана отвратителна. Викам си че проблема е в нашия телевизор. Сигурно пропускам нещо. Да ама не!! тази дето си и постнала снимката на крина беше. И Е УЖАСНА!!!! Трябваше да ти намеря блога по-рано;-)
цитирай
11. snow4eva - Здравейте! Жалко, че така се е по...
17.10.2010 10:08
Здравейте! Жалко, че така се е получило и сте останали разочаровани. От разговорите и в други теми относно гречката, съм убедена, че хората се делят на 2 вида - такива, които не понасят гречка /независимо от фирмата производител/ и такива, които я харесват, или поне нямат явна непоносимост към нея. Аз спадам към втората група, а вие навярно сте към първата. Честно казано, това е по-многобройната група!
Съжалявам, че сте си помислили, че това е най-вкусното нещо на света! Аз наистина от понеделник до петък обядвам с купичка гречка с парче сирене. Правя го, за да контролирам теглото си и така яденето на обяд е неизменно и считам, че е пълноценно. Но както се казва.... въпрос на вкус, предпочитание, решение...
Успех! :)
цитирай
12. анонимен - Относно двете групи
22.11.2010 14:10
Наистина има две групи хора, които имат коренно противоположно мнение за вкуса на гречката. А за голяма ваша изненада има хора, които спадат едновременно към двете групи. Един от тях съм аз. Варена гречка не мога да понасям, даже само мирисът ми е противен. Но обичам сурова гречка : вечер слагам 2 лъжици гречка в половин литър кефир и на сутринта е готова за ядене. Най-вкусно е, като прибавиш една супене лъжица мед. Вече 5-6 години ВСЕКИ ДЕН ям такава гречка. Резултатите са фантастични, и въобще не става дума за отслабване, а за общия здравословен тонус на организма. Поздрави. Николай

цитирай
13. анонимен - много хора не я познават!
30.01.2011 22:21
Много хора не познават гречка, но като опитат, то няма спиране!
Но и начина на приготвене от значение!
Гре4ка не се вари като ориз или леща! зА да е готова достаточно да я измиете и да я залеете с вода 2см. оставете я да поври само 2 минутки . след това се завива с кърпа или нещо топли4ко и се оставя за 20-30 минути! Гречката готова за ядене и може да се яде с прясно мляко, с захар и още с много неща! ПРИЯТНОГО АПЕТИТА!
цитирай
14. анонимен - IRzQWpmDtFwo
03.07.2011 10:05
A miillon thanks for posting this information.
цитирай
15. анонимен - bSqZessVMEGmtNKPQa
03.07.2011 14:33
Thanks for shranig. What a pleasure to read!
цитирай
16. анонимен - KosXWMXW
04.07.2011 10:25
YYT9N9 <a href="http://deuukpnhfzel.com/">deuukpnhfzel</a>
цитирай
17. анонимен - MpAuPyTCDilxFricUda
04.07.2011 10:37
gco2hP <a href="http://zeokuepoyanx.com/">zeokuepoyanx</a>
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: snow4eva
Категория: Лични дневници
Прочетен: 326501
Постинги: 80
Коментари: 136
Гласове: 222
Архив
Календар
«  Ноември, 2014  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930