Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2009 11:42 - Кефир - Тибетска гъба - Кефирена гъба
Автор: snow4eva Категория: Лични дневници   
Прочетен: 21578 Коментари: 16 Гласове:
4

Последна промяна: 08.05.2010 14:50


 Кефир - Тибетска гъба - Кефирена гъба, млечна гъба ... (имена, с които лековитата гъба е позната в различните страни)

image
 

Кефир (kephir, kewra, talai, mudu kekiya, milkkefir, bъlgaros) е ферментирала млечна напитка, произхождаща от населяващите Централна Азия тюркски, монголски и тибетски народи. Получава се след коагулация на краве, козе или овче мляко с помощта на кефирни зърна или т.н. кефирна гъба, Тибетска гъба. Възможно е и използване на конско мляко – нарича се кумус. Кефирните зърна са комбинация от полезни бактерии и дрожди в матрица от протеини, липиди и захари. Тази симбиозна матрица формира зърна, приличащи на карфиол. Напоследък кефирът се възражда и става много популярен, поради нови изследвания и открития, свързани с ползата от тази напитка и пробиотиците, които тя съдържа. Много различни полезни бактерии и дрожди са открити в кефирните зърна, представляващи комплексни и променливи колонии от микроорганизми. Традиционно кефирът се ферментира на стайна температура, обикновено за 24 часа. След ферментирането на лактозата се получава леко кисела, газирана и слабо алкохолна напитка. Количеството алкохол е пренебрежимо малко - от 0.08% до 2%. Съдържанието на алкохол в кефир, ферментирал 24 часа е от 0.08% до 0.1%. Кефирът има консистенция на разредено кисело мляко (айрян). На фабрично произведения „кефир“ му липсва именно газираността и алкохолното съдържание и по-скоро се доближава до кисело мляко. Кефирните зърна могат да съществуват и в друга среда, различна от млечната. В такъв случай вида и микробиологичния състав са съществено различни. Воден кефир (или kefir d"acqua) се отглежда във вода, захар, лимонов сок (или половинка от един лимон) и изсушен плод – напр. смокиня, стафиди. Обикновено престоява на стайна температура за един или повече дни. Ако зърната са били преди това в млечна среда, след измиването им с преварена и изстудена вода са нужни 2 и понякога 3 дни за добра ферментация.

 
Не докосвайте кефирните зърна с метал – метална цедка или лъжица. Добре е да се използва пластмасова цедка, пластмасова или дървена лъжица. Когато кефирните зърна не се използват могат да се съхраняват изсушени или в млечен разтвор. В млечен разтвор могат да се съхранят за около 5-7 дни в хладилник при температура 4° C, след което млякото се подменя.

Съхраняването в хладилник може да продължи до около месец. Необходимо е обаче млякото да се подменя на всеки 7-10 дни. За да се изсушат кефирните зърна се изплакват в предварително преварена и изстудена вода, след което внимателно се подсушават и се завиват в чиста марля, тензух или хартиена салфетка за няколко дни на стайна температура. След като изсъхнат и придобият характерен жълтеникав цвят (след около 2-3 дни) се поставят в найлоново пликче и се посипват обилно със сухо мляко. Поставят се в хладилник или в хладен тъмен шкаф – по този начин могат да бъдат съхранени за около 12-18 месеца. Реактивират се като се измият от сухото мляко и се поставят в мляко на стайна температура. Необходими са няколко цикъла от по 24 часа с подмяна на млякото до пълното им реактивиране и придобиване на кефир с характерен вкус, консистенция и мирис. Мирисът на мая изчезва и правилният бактериален баланс на културата се възстановява. По време на първата седмица на реактивиране не се препоръчва да се пие прецедената смес. Можете да я излеете в градината, но не я давайте на котката. Кефирните зърна могат да бъдат замърсени с нежелани бактерии, които намаляват срока на годност на кефира. За предпазване от нежелани бактерии съдовете за кефир трябва да бъдат добре измивани и санитанизирани. Подходящи съдове за кефир са буркани с винтови или други подходящи капачки.

Да се мият или да не се мият кефирните зърна? 

Срещат се различни становища, но преобладава мнението, че изплакването на зърната между смяната на млякото не е необходимо. Счита се, че миенето нарушава ритъма на микрофлората на повърхността на кефирните зърна. По всяка вероятност хората от Кавказ от където произлиза кефира не са миели зърната след всяка смяна на млякото. Ако по една или друга причина решите да го правите е необходимо да използвате нехлорирана, преварена и изстудена вода или мляко.

Производство на кефир

За да се произведе кефир е необходимо да се поставят кефирните зърна в мляко. Ферментирането продължава от 12 до 24 часа (в зависимост от температурата и желанието), далеч от пряка слънчева светлина при температура 18-28° C (оптимална 22° C) до получаване на напитка с гладка консистенция и гъстота на айрян. Добре е при възможност кефира да се активизира, като по време на ферментацията от време на време буркана се разклаща. Това разбира се не е задължително, а само пожелателно. В Кавказ коженият мях с кефир е бил поставян на входа на къщата, така че всеки който минава да го разклати. Вярвали, че по този начин се получава по-добър и гладък кефир. Съотношението кефирни зърна към мляко е обикновено 1:10. При по-ниски температури (под 18° C) е възможно съотношение 1:5. 1 супена лъжица кефирни зърна са достатъчни за 1 л. мляко. Една кафяна чашка зърна към 2 л мляко произвежда също добре газиран кефир. Друго съотношение е 2-3 с.л. кефирни зърна към 1 литър мляко. Вариациите в съотношението са различни в зависимост от индивидуалните вкусове и предпочитания. За не много газиран кефир съотношението зърна : мляко може да бъде 1:15 или дори 1:20. Правилото е, че повече кефирни зърна произвеждат по-газиран кефир. Чрез експериментиране всеки може да достигне желания и предпочитан от него вкус. В процеса на ферментиране кефирните зърна нарастват. За да се запази желания вкус е необходимо да се спазва съответното съотношение зърна : мляко. Когато кефирните зърна нараснат прекалено много, без съответно да се увеличи количеството мляко (или пък да се намалят зърната) има вероятност да се получи неприятна на вкус водно-рядка и кисела течност, а не кефир. Ако кефирната гъба нарасне прекалено много без сама да се раздели, е препоръчително разделянето (разкъсването) да стане внимателно на ръка. Обикновено това не се налага тъй като кефирните зърна или т.н кефирни „бебета“ се самоотделят от „майката“. След прецеждане и отстраняване на кефирните зърна така полученият кефир се оставя в хладилник за узряване – от 1 до 3 дни. Кефирът трябва да се пази от директна слънчева светлина. Бурканът с кефир не бива да се пълни повече от ѕ поради увеличаването на налягането. По време на зреенето се отделя въглероден двуокис, който газира допълнително напитката. Ако нямате възможност да регулирате температурата през особено горещите летни дни, когато температурата надвиши 30 градуса е възможно ферментирането да стане в хладилник за повече от 24 часа. Възможно е също съдът да се оставя в хладилника през деня и отвън на кухненския плот през нощта. За да се получи газиран кефир, ферментацията както и последващото зреене на вече прецедената смес в хладилника се извършват при плътно затворен буркан. Газировката се засилва и ако се увеличи количеството на кефирните зърна спрямо млякото. Ако не желаете газиран кефир може да ферментирате при отворен буркан, леко покрит с кърпа или салфетка, както и да увеличите количеството мляко.

Как да започнем да ферментираме кефир:
 1. Поставете кефирните зърна в буркан със студено или хладно мляко и затворете. Не пълнете буркана до горе.
 2. Оставете сместа да ферментира на стайна температура 24 часа - далеч от пряка слънчева светлина. Разклащайте буркана, когато имате възможност - най-добре след 6-тия, 8-мия час.
 3. След 24 часа (или по-малко в случай, че е много горещо над 30° C) прецедете през марля или пластмасова цедка.
 4. Поставете прецедената смес да доузрее в хладилника 24 часа (или от 1 до 3 дни).
 5. Върнете зърната в добре измит буркан, залейте ги с нова доза пастьоризирано мляко и ги оставете да ферментират следващата доза. Млякото може да е студено от хладилника. Но в никой случай горещо – това ще убие кефирните зърна.
 6. След един ден опитайте кефира от хладилника. Наздраве!
Зреене на кефира. Защо е добре кефирът да узрее?

Нетърпеливите пият кефир веднага след прецеждане и отстраняване на гъбата. Преобладава обаче мнението, че зреенето подобрява вкуса и увеличава количеството на някои определени витамини от B групата, както и количеството на въглеродния двуокис и алкохола. Препоръчва се след прецеждане и отстраняване на кефирните зърна така полученият кефир да се остави да узрее в хладилник или на стайна температура най-малко още 24 часа. Допълнителното зреене на кефира след прецеждане и отделяне на кефирните зърна е особено полезно за хора, които искат да намалят лактозата поради лактозна непоносимост След втория ден на зреене количеството на фолиевата киселина се увеличава най-малко с 116 %. В Кавказ кефирът е бил подлаган на допълнителна вторична ферментация за доузряване, като понякога към него са добавяли малко количество прясно мляко и корен от Снежна Роза (Rhododendron caucasicum). Съхранявали са кефира в бъчви или глинени съдове, като са го затваряли плътно до получаване на силно газирана напитка, която е и с по-високо съдържание на алкохол.

Промишлено произведен кефир

Съществуващите фабрични кефирни стартерни култури не произвеждат традиционния известен от векове кефир. Такива стартерни култури съдържат избрани бактерии и дрожди, изолирани от кефирни зърна. Вкусът на традиционния, истински кефир варира от партида до партида, за разлика от вкуса на фабричния кефир, който е винаги постоянен. Това обаче не е истински кефир. Истински кефирни зърна можете да получите от кефирни ентусиасти, а не от фабрика.

 

Лечебни ползи. За какво е полезен кефира и какво лекува 

Хранителните качества на кефира могат да се променят в зависимост от намаляването или увеличаването на времето за ферментация. В зависимост от степените на ферментиране ползите за здравето са различни. Например кефир, който е зрял повече (с по-кисел вкус), съдържа значително по-голямо количество фолиева киселина. Кефирът спомага за по-доброто храносмилане на лактозата, което за разлика от останалите млечни продукти го прави много по-подходящ за хора с лактозна нетолерантност.

Опитът на поколенията показва, че кефирът:

 • Регулира и подпомага имунната система на организма.
 • Регулира кръвното налягане.
 • Има положително въздействие върху сърцето и кръвта.
 • Лекува кожни заболявания и акне.
 • Регулира храносмилането.
 • Лекува колит.
 • Балансира стомашната флора и стомашна киселина.
 • Лекува Candida Albicans.
 • Лекува лактозна интолерантност.
 • Намалява безпокойството, потиснатостта и депресията.
 • Повишава енергията, създава чувство за здраве и благополучие.
 • Произвежда всички необходими витамини и полезни, приятелски бактерии, важни и необходими за всекидневното ни здраве.
На болните от алкохолизъм се препоръчва лечението с тибетска гъба, тъй като тя напълно възстановява обмяната на веществата и лекува заболяванията, възникнали в резултат на злоупотребата с алкохол.

Освен полезни бактерии и дрожди кефирът съдържа минерали и основни аминокиселини, които подпомагат тялото да се самолекува и самоподдържа. Белтъчините в кефира са полусмляни и затова по-лесно усвоими.

Кефирът съдържа:

 • Триптофан - незаменима аминокиселина, която изобилства в кефира и е добре известна с релаксиращия си ефект върху нервната система.
 • Калций и магнезий - важни минерали за здрава нервната система.
 • Фосфор – вторият по количество минерал в човешкото тяло, който подпомага усвояването на въглехидратите, мазнините, белтъчините.
 • Кефирът е богат на витамин B12, B1, витамин K.
 • Кефирът е отличен източник на биотин, витамин от групата на B витамините, който подпомага усвояването на други B витамини, като напр. Фолиева киселина, пантотенова киселина и вит. B12.
 • Многобройните ползи от поддържане на адекватно ниво на B витамини са свързани с доброто функциониране на нервната система, бъбреците, черния дроб, доброто състояние на кожата, повишаване на енергията и дълголетие.
Ползата от редовното консумиране на кефир

Кефирът е лесно смилаем, почиства червата, снабдява тялото с полезни бактерии, дрожди, витамини, минерали и белтъчини. Кефирът е балансирана и полезна храна, поддържаща здрава и добре функционираща имунна система. Използва се за облекчаването състоянието на пациенти страдащи от СПИН, синдром на хроничната умора, херпес, рак. Успокояващият ефект, който кефирът има върху нервната система, помага на страдащи от безсъние, депресия, хиперактивност и дефицит на концентрация (ADHD). Редовната употреба на кефир облекчава стомашните смущения, намалява подуването, газовете, осигурява редовен стомах и здрава храносмилателна система. Кефирът балансира тялото и елиминира ненаситния апетит към нездравословни храни, сладкиши и захар. Пречистващият ефект на кефира върху цялото тяло способства за изграждане на една балансирана вътрешна екосистема и осигурява здраве и дълголетие. С отличните си хранителни качества кефирът е подходящ за хора от всички възрасти. Кефирът лекува и поддържа доброто здраве.

Консумация на кефир 

Почитателите на кефира предпочитат да пият чист кефир и обожават газирания му вкус. Други намират, че е кисел и добавят плодове, мед, кленов сироп или други подсладители. Банани, ягоди, боровинки и всякакви плодове могат да се смесват с кефира и да се приготви кефирен шейк. Може да се прибави ванилия, нектар от агаве и други аромати.

Консумира се сутрин поне половин час преди хранене или вечер 30-50 мин преди сън. Признак на пълното подквасване е появата на гъст слой отгоре, където се намира гъбата. Млякото се прецежда през едро пластмасово сито, а гъбата се изплаква под струя студена вода и после се залива с нова порция прясно мляко. Ако гъбата не се промива ежедневно и не й се сменя млякото всеки ден, тя става кафява, спира да се размножава и умира.

След около 17 дни масата на гъбата се удвоява и част от нея може да се даде на друг човек. Редува се 20 дни употреба – 10 дни почивка, като по време на почивката гъбата трябва да се поддържа здрава по посочения начин. По време на лечението с тибетска гъба се забранява употребата на алкохол.

Реакция на организма 

През първите две седмици рязко се повишава активността на стомаха, поради което се повишава газоотделянето. Възможно е да се появи и разстройство, поради което се препоръчва квасеното мляко да се приема вечер, а не сутрин преди работя. У хората с болни бъбреци и черен дроб може да се появи едновременно напрежение в съответните области, но скоро то отшумява – лечението в никакъв случай не трябва да се прекъсва.

След бурната реакция на организма, която продължава около 10-12 дни започва подобряването на общото състояние и тонус, увеличава се и половата активност, особено при мъжете. След 20-дневна употреба организмът се чувства много по-добре, а след 2 месеца някои от оплакванията съвсем изчезват. След една година организмът практически е напълно здрав.

 

Употреба на различни видове мляко

Кефирните зърна успешно ферментират мляко от различни видове бозайници. Обикновено се използва краве, козе или овче мляко, всяко от които има различни органолептични и хранителни качества. Кефирните зърна могат да ферментират и мляко, което не е от бозайници. Например: соево, оризово, кокосово мляко, както и всякакви захарни разтвори, включително плодови сокове, кокосова вода, неферментирала бира, джинджифилова бира – ginger beer или ginger ale, представляваща сладка газирана напитка с джинджифил.

Необходимо е да се отбележи обаче, че кефирните зърна могат да спрат да се уголемяват и увеличават, ако средата не отговаря на факторите, необходими за растежа на бактериите (всички тези фактори са в наличност в млякото от бозайници). За такива алтернативни експерименти на ферментация е най-добре да се използват излишните кефирни зърна.

Обратно на широко разпространеното мнение, млечната захар не е от първостепенно значение за синтеза на полизахаридите, които изграждат кефирните зърна (т.н. кефиран). Научни изследвания доказват, че оризовият хидролизат е подходяща алтернативна среда (Maeda et al., 2004).

 Гласувай:
4
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. plamenshopov - Здравейте!
18.02.2010 18:06
Статията за кефирената гъба ми харесва и е подробна и ви поздравявам за това. Но не съм съгласен да я наречете "Гъбата на индийските йоги". Справка:
http://bg.wikipedia.org/, търсете кефир. Може да се потърси и на английски език.
Продуктите на основа на ферментация не са измислени от йогите, а Бог ни ги е дал за да сме в добро здраве и за да поддържаме добра чревна флора в стомаха.
Ако искате може и да слагате източниците на информация, което е добра практика.
Благословение!
цитирай
2. snow4eva - благодаря!
19.02.2010 11:18
Благодаря за забележката, прав сте!
Може би, намирайки няколко неща за въпросната гъба, се поувлякох и сложих едно от заглавията, които видях. Целта ми беше на едно място да събера повече информация за гъбата, което да ползвам, когато ме интересува. Наистина трябва да слагам и източниците. Но една голяма част е от http://bg.wikipedia.org/
Благодаря още веднъж!
цитирай
3. plamenshopov - Мъдрост!
19.02.2010 14:00
Благословена бъдете във всичко, което пишете и информацията, която предлагате. Бог да ви дава още по голяма мъдрост във всичко.
Благословение!
цитирай
4. анонимен - лечо
21.02.2010 10:01
Имам много заболявания Как мога да намеря тази вълшебна гъба
цитирай
5. plamenshopov - Мнение!
21.02.2010 14:43
Тази гъба подобрява чревната флора, като от своя страна това води до укрепване на имунната система. Може да я намерите, като търсите в интернет, някой който предлага. Не забравяйте също и домашно приготвеното кисело зеле, което съдържа изключително много полезни бактерии за чревната флора. Прочетете статията на моя блог. Желая ви изцеление и благословение!
цитирай
6. plamenshopov - Търсете я...
24.02.2010 22:32
на този сайт: http://www.vselena.com/tibetska_gaba.html
цитирай
7. snow4eva - аз мога да дам...
26.02.2010 16:53
Няма проблеми да дам от гъбата! На мен също ми я дадоха. Тя нараства и от време на време мога да давам. Ако сте от София ще стане лесно. Оставете мейл за връзка.
цитирай
8. dilailaa - Здравеите!Аз от 4 дни пия от кефира, ...
02.03.2010 13:51
Здравеите!Аз от 4 дни пия от кефира,но ве4е 2ри ден имам силни болки доло в корема незнам яи4ник ли е или друго, но може ли да се касае за деиствието на гъбата върху организма?Благодаря ви!
цитирай
9. dilailaa - от Пловдив съм и които иска от гъбата ...
02.03.2010 13:57
от Пловдив съм и които иска от гъбата с удоволствие 6те му дам!!!
цитирай
10. snow4eva - ако болките продължат, най-добре на лекар!
02.03.2010 20:38
dilailaa написа:
Здравеите!Аз от 4 дни пия от кефира,но ве4е 2ри ден имам силни болки доло в корема незнам яи4ник ли е или друго, но може ли да се касае за деиствието на гъбата върху организма?Благодаря ви!

Не съм сигурна... не вярвам да е от кефира! Най-добре да се отиде на лекар, ако продължат болките!
цитирай
11. анонимен - Имам кефирена гъба.
05.03.2010 18:44
Ще бъда благодарна ако мога да я разделя с някого, защото ми е много, а не искам да я хвърля. Аз се чувствам добре от нея и би било добре и на друг да се случи!
marry_elen@mail.bg
цитирай
12. анонимен - моля ви ако сте от софия и имате налична кефирена гъба
27.04.2010 13:10
моля ви ако сте от софия и имате налична кефирена гъба да си взема от вас оставям ел адрес : freemind1@abv.bg
[
quote=анонимен]Ще бъда благодарна ако мога да я разделя с някого, защото ми е много, а не искам да я хвърля. Аз се чувствам добре от нея и би било добре и на друг да се случи!
marry_elen@mail.bg[/quote]
цитирай
13. анонимен - На много места чета че се консумира ...
20.10.2010 07:39
На много места чета че се консумира само една чаша кефир на ден - 250 мл. Понеже моята гъба расте много, раздавах наляво-надясно, но сега реших да си правя по-голямо количество кефир. В Русия и Украйна се продава по магазините, което значи че не се ограночава количеството което се консумира.
Смятате ли, че ако се консумира по-голямо количество кефир, това може да навреди с нещо на здравето...
цитирай
14. анонимен - моля!
23.10.2010 23:55
ако някой е пловдив и има за даване от гъбата ще съм му благодарна.оставям си е майла за връзка:
magnolia777@abv.bg
цитирай
15. анонимен - кефир
25.11.2010 12:04
търся кефир моля обадете се - София dinaela@abv.bg
цитирай
16. goro7777 - Тибетските гъби и затлъстяването,
17.12.2012 17:07
Здравейте, аз съм от София, имам 6 КЕФИРЕНИ(МЛЕЧНИ) И 4 ЧАЕНИ ТИБЕТСКИ ГЪБИ в повече. Продам ги по 10 лв.
Те са изключително удачни и здравословни са за хора страдащи от диабет, алергии, стомашно- чревни, белодробни, чернодробни и бъбречни заболявания, възпаления. Някой казват, че са добри и за хора страдащи от рак.
АКО ИСКАТЕ ТАКАВА ГЪБА, ПИШЕТЕ МИ НА: NIDA18@ABV.BG .
Ще се свържа с вас веднага. Лично аз имах доста високи нива на холестерин и триглецериди, страдах от затлъстяване, но сега, след 6 месечна консумация съм супер! Редувах пиенето на двата вида гъби, като започнах с млечната тибетска гъба и след това продължавах с чаената. Сега съм в процес на 3 месечна почивка и пия по малко само чаена за тонус. Искам да сваля още 5 килограма и вярвам, че ще успея.
Успех на всички.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: snow4eva
Категория: Лични дневници
Прочетен: 535472
Постинги: 80
Коментари: 136
Гласове: 229
Архив
Календар
«  Декември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31