Прочетен: 19662 Коментари: 1 Гласове:
Последна промяна: 11.09.2009 16:09
ТЕЛЕЦ (TAURUS)
21.IV - 20.V
КАЧЕСТВА - неподвижен
ЕЛЕМЕНТ НА ЗНАКА - Земя
УПРАВЛЯВАЩА ПЛАНЕТА - Венера
ДЕВИЗ - "Аз притежавам"
КЛЮЧОВА ДУМА - притежания
ЦВЯТ НА ЗНАКА - син, зелен, жълт, розов
ДЕН НА ЗНАКА - петък
МИНЕРАЛИ - смарагд, тюркоаз и ахат
МЕТАЛ НА ЗНАКА - мед
ЩАСТЛИВИ ЧИСЛА - 6
СЪДБОНОСНИ ГОДИНИ - 6, 13, 20, 27, 34 и т.н. през 7 години
БРАК - по-принцип се допълват със Скорпиона. Пълна хармония с Дева и Козирог. Отлично разбирателство с Рак и Риби.
ОБИЧАТ - собствеността, парите, доброто ядене, пиене, комфорта, безгрижния живот, чувството, че притежават повече от съседа, елегантността, хубавите мебели, килимите, хармоничната обстановка
МРАЗЯТ - неудачниците, недъгавите, колебанието, бързите промени
СИЛАТА им е в постоянството и търпението, а също и във физиката
СЪВЕТ - отдавайте по-голямо значение на чуждите съвети и не се инатете, когато виждате, че пречките растат пред вас
СЪДБА - живот, пълен с промени и професионален възход
Препоръчителни камъни за ТЕЛЕЦ:
Розов кварц, Сардоникс, Смарагд, Яспис
------------
От всичките дванадесет зодии най-големи ценители на храната са Телците.
Рецепти, съобразени с вкуса му
Пуешко върху канапе от пресен лук и магданоз
Продукти:
Бялото месо на една пуйка / 800-900гр/
3-4 скилидки чесън/в зависимост от размера/
2-3 връзки магданоз/ в зависимост от размера/3-4 връзки зелен лук/ в зависимост от размера/Чаша бяло сухо вино и чаша вода или бульон50 мл. зехтин 10 зрънца черен пипер, сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Месото се измива и нарязва на 4 порции.
2. Лука се нарязва наситно.
3.Месото, лука, зехтина, водата и виното се слагат в тенджера или дълбок тиган и се варят на слаб огън, докато изври водата.
4.Добавят се подправките/сол и зърната чер пипер/
5.Чесъна и магданоза се режат наситно.
6.След като ястието е съвсем сварено се добавят вътре чесъна и магданоза, котлона се изключва. Остава така 10 минути.
7.Сервира се с лимон
Кремсупа от тиква и моркови
Продукти за 4 порции:
500 гр моркови
500 гр тиква/обелена и изчистена/
1 глава лук
1 суп.лъжица магданоз /нарязан на ситно/
1 суп.лъжица обелени слънчогледови семки
2 суп.лъжици зехтин или олио
1 ч.л сол
Начин на приготовление:
1. В около литър и половина подсолена вода се сваряват тиквата и морковите / вари се около половин час/.
2. В мазнината се задушава лука до златисто.
3. Морковите и тиквата се пасират заедно с водата. Добавя се лука и се пасира всичко до хомогенна смес. /с гъстотата на боза/.
4. Супата се сервира подправена със ситно нарязаните семки и настъргания магданоз.
Пилешко филе с плънка от черен дроб
Продукти за 4 порции:
4 големи пилешки гърди
200г черен дроб /свински или телешки/
1 средна глава лук
1ч.л.черен пипер
1 ч.л.сол
2 суп.лъж.галета
Начин на приготвяне:
1. Пилешките гърди се измиват добре. Начукват се и се режат наполовина, така, че да се получи голяма пържола. Тя ще се оформи като джоб.
2. Осоляват се и се наръсват със пипер отвън и отвътре. Оставят се в хладилника за един час, докато месото поеме подправките.
3. Черния дроб се задушава заедно с лука.
4. Дробчетата се разделят на четири части, режат се на ивици и с тях се пълни месото. При плънката се добавя и малко от лука.
5. Джоба от пилешките гърди се “зашива” с клечки за зъби.
6. Готовия джоб се овалва в галета и се пече във фурната на 250 градуса около 30 минути. Дъното на тавата леко се намазва със зехтин или олио.
7. Поднася се с гарнитура от зелена салата или айсберг.
------------
И тъй като Телецът е най-големият чревоугодник в зодиака, представителите на тази зодия често обичат вредната храна, при това в неразумни количества. Резултатът е, че често са с наднормено тегло. Почти невъзможно е да спазват диета, затова трябва да променят някои от хранителните си навици. Уязвимите им места са шията и гърлото.
Забранени храни: тестени и пикантни храни, бисквити, бонбони, сметана, сосове, бира
Диета: Дневното меню трябва да включва повече пълнозърнести храни, пилешко и пуешко месо, плодове и зеленчуци (без картофи), варива. Напитки: липов чай и минерална вода. Витамини – А, С и Е. Минерали – калций и йод.
Най-подходящ разтоварващ ден: Петък